Ердоган и Орбан най-после дадоха зелена светлина на членството на Финландия в НАТО Снимка: © Getty Images

Турция и Унгария дадоха сигнал, че ще освободят пътя за пълноправното членство на Финландия в НАТО.

Двете страни са единствените в Алианса, които все още не са ратифицирали присъединяването на скандинавската държава.

Дори при това положение - вторият кандидат Швеция засега ще трябва да продължи да чака разрешение от страна на Реджеп Тайип Ердоган, който обвинява Стокхолм, че дава подслон на кюрдски групировки.

Новината за предстоящата ратификация на договора с Финландия дойде от турския президент по време на срещата му с финландския му колега Саули Ниинистьо в Анкара.

Турският парламент може да одобри членството на Финландия в НАТО до средата на април, преди да се разпусне заради изборите на 14 май.

Малко след анонса на Ердоган - от Будапеща също дойде положителен отговор.

Председателят на групата на Фидес Мате Кошич съобщи във Facebook, че партията е решила да подкрепи присъединяването на Хелзинки към НАТО.

"Парламентарният вот ще се състои на 27 март и единодушно ще гласуваме "За", казва той, като посочва, че решението за Швеция е отложено.

В същото време той заявява, че "няма да приемем натиск от страна на унгарските леви политици, НПО-та или медии, когато става дума за това кога, с какво темпо и по кои въпроси да се произнася парламентът. Колкото по-силен натиск се оказва за бързо решение, толкова по-внимателна преценка е необходима за всеки случай".

Така Финландия може да завърши кандидатстването си за НАТО за по-малко от една година след официалното подаване на документите за присъединяване към отбранителния съюз.

Държавата, която има над 1300 км сухопътна граница с Русия, поддържаше политика на необвързаност в продължение на дълги години - но се преориентира към НАТО с много голяма обществена подкрепа след февруари 2022 г., когато Владимир Путин нападна Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024