Ердоган нарече "Хамас" "освободителна" група и се отказа от визита в Израел Снимка: © Getty Images

Коментар на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предизвика силен гняв в Израел. Държавният лидер определи "Хамас" като "освободителна група", която води битка за защита на земята си.

Позицията му противочери на тази на Израел, САЩ, Европейския съюз, Великобритания и редица други държави по света, които определят "Хамас" за терористична групировка.

Именно те реализираха нападенията срещу израелска територия на 7 октомври и убиха повече от 1400 души, предимно цивилни граждани.

Говорейки пред депутати в турския парламент, Ердоган призова за незабавно прекратяване на огъня между израелските и палестинските сили и заяви, че мюсюлманските страни трябва да действат заедно, за да осигурят траен мир в региона.

"Хамас не е терористична организация, а освободителна група. "Муджахидини", които водят битка за защита на своите земи и народ", каза той, използвайки арабската дума, обозначаваща тези, които се борят за своята вяра.

В пламенната си реч президентът съобщи, че отменя плановете си да посети Израел. Той заяви, че е стиснал ръката на израелския премиер Бенямин Нетаняху, но същият е злоупотребил с добрите намерения на Анкара. Миналия месец двамата лидери се срещнаха на срещата на върха на ООН в Ню Йорк - нещо, което тогава се разглеждаше като още един важен знак за подобряване на отношенията между двете страни.

Ердоган критикува и западните сили, които подкрепят правото на Израел да се защитава срещу "Хамас". Според него "западните сълзи, пролети за Израел, са проява на измама".

Повечето от съюзниците на Турция в НАТО смятат "Хамас" за терористична групировка, а думите на Ердоган бяха критикувани от италианския вицепремиер Матео Салвини, който заяви, че те са "тежки и отвратителни и не помагат за деескалация".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024