Ердоган откри като джамия още една бивша православна църква и получи упреци от Гърция Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално откри като джамия още една бивша византийска църква в Истанбул.

"Христос Спасител в Хора" - бивш гръцки православен храм, от няколко години е със статут на джамия, а сега вече е отворена за поклонници. Църквата "Хора" е построена първоначално през 4 век, а днешната сграда датира предимно от 11-12 в. Тя е известна главно с мозайките и стенописите си от 14 в.

Храмът е превърнат в джамия около 1511 г. след завладяването на Константинопол от Османската империя и се превръща в символ на могъществото на империята. През 1945 г. турското правителство обявява сградата за музей. Сега обаче ще бъде мюсюлмански молитвен дом.

Това предизвика гневна реакция от страна на Гърция. Гръцкото министерство на външните работи осъди официалното откриване в неделя и го определи като "провокация".

"Решението на турските власти да започнат експлоатацията на храма "Хора" като мюсюлманска джамия представлява провокация за международната общност, тъй като нарушава и засяга характера му като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, принадлежащ на човечеството", се казва в тяхна позиция.

Решението за връщането на статута на джамия на храма беше взето през 2020 г., малко след като и прочутата "Света София" в Истанбул беше превърната от музей в джамия. Впоследствие откриването се забави заради това, че е нужно повече време за подготовка.

Преобразуванията и на двата бивши храма в джамии предизвикаха похвали от страна на вярващите мюсюлмани, но критики от страна на Гърция и други християнски държави. Те настояваха Турция да защити важните паметници от византийската епоха, тъй като и двете сгради са включени в списъка на световното културно наследство на ООН.

В неделя се проведе специална церемония по случай повторното отваряне на сградата като джамия. Президентът Ердоган изпрати видеопослание, което се излъчи по време на събитието. В него той казва, че след 79 години "тази джамия отваря отново врати и ще приветства вярващите в Истанбул" подобно на Голямата джамия "Хага София".

Многовековните християнски икони, фреските и картините по стените на джамията ще бъдат покрити по време на ислямските молитви, въпреки че молитвеният дом ще остане отворен за посещения от хора от всички вероизповедания.

Решенията за превръщането на "Хага София" и "Хора" обратно в джамии се разглеждат като стъпки, насочени към утвърдяването на консервативната и религиозна подкрепа за управляващата партия на Ердоган. През 2020 г. турският президент се присъедини към стотици поклонници за първата мюсюлманска молитва в Хага София от 86 години насам, като загърби международните критики и призивите паметникът да бъде запазен като музей.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024