Ердоган подкрепи Украйна за членство в НАТО, докато чака Путин в Турция "следващия месец" Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайп Ердоган обяви подкрепата си за присъединяването на Украйна към НАТО по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул.

"Без съмнение Украйна заслужава да бъде в НАТО", заяви Ердоган.

От своя страна Зеленски заяви, че е "щастлив да чуе", че Турция подкрепя кандидатурата. Той прекара изминалата седмица на визити в страните от НАТО, като започна от България, а след това посети и Чехия. Целта му е да събере подкрепа преди срещата на върха на НАТО в Литва следващата седмица.

Разговорите между Ердоган и Зеленски продължиха повече от два часа. И двамата президенти изразиха надежда, че сделката за износ на зърно през Черно море скоро ще бъде удължена, а турският лидер добави, че би било разумно да се започне подновяването ѝ за по-дълъг период от време, отколкото на всеки два месеца.

Турският държавен глава категорично защити независимостта на Украйна, като обяви, че завземането на украинска територия от Русия е в разрез с международното право.

Ердоган изтъкна, че Турция е положила "най-много усилия" от всички държави в дипломацията около войната и настоя, че има "най-искреното желание" да види Киев и Москва отново на масата за преговори. В тази връзка той побърза да съобщи, че руският му колега Владимир Путин ще посети страната следващия месец.

В хода на войната Ердоган играе ролята на стратегически балансьор. Макар да осъжда широко незаконността на инвазията на Путин и да доставя безпилотни самолети "Байрактар" на украинските сили, Турция се превърна в ключов маршрут за избягване на санкциите и не може да си позволи да се отчужди от Москва поради силната си енергийна зависимост от Русия.

Преди месец при началото на въоръжения бунт на "Вагнер" срещу руското военно командване, Ердоган беше един от първите лидери, които демонстрираха подкрепата си за Путин - точно както той го подкрепи по време на проваления опит за преврат в Турция през 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024