Ердоган: Имам специални отношения с Путин. Русия и Турция се нуждаят една от друга Снимка: © Getty Images

Турция ще се противопостави на натиска от страна на западните страни и ще продължи да укрепва политическите и икономическите си връзки с Москва въпреки войната. Такова послание отправи турският президент Реджеп Тайп Ердоган в интервю за CNN седмица преди решаващия балотаж на президентските избори.

"Русия и Турция се нуждаят една от друга във всяка възможна област", заяви той, като подчерта, че собствените му "специални отношения" с руския президент Путин се задълбочават.

"Западът не води много балансиран подход - необходим е балансиран подход към страна като Русия. Ние не сме в момент, в който бихме наложили санкции на Русия, както направи Западът", допълни той.

Ердоган е соченият фаворит в турската надпревара за президент, която ще се реши на 28 май. Той и основният му съперник Кемал Кълъчдароглу, се разминават по редица външнополитически въпроси, включително отношенията с Москва и Запада.

Противникът му вече обеща да се опита да оправи дипломатическите отношения на страна със западните страни и ще пренастрои връзките на Анкара с Москва. В последните дни Кълъчдароглу дори втвърди тона си спрямо Кремъл и го обвини в намеса в изборите в Турция - твърдения, които Москва отрече.

Анкара е страна членка на НАТО, но от началото на войната в Украйна засилва икономическите си връзки с Русия, като увеличи вноса на евтин руски петрол, върху който останалите европейски държави наложиха ембарго. Турската страна се опитва да се позиционира като неутрална в конфликта.

Преди дни Ердоган изтъкна ролята си на посредник в наскоро подновената сделка за зърно, която позволява доставките на зърно от блокираните украински пристанища да достигнат до световния пазар. В речта си в сряда той акцентира върху успеха на споразумението, описвайки Путин като "скъп приятел".

В интервюто си за CNN Ердоган намеква още, че е малко вероятно да промени външнополитическата си позиция, ако спечели нов мандат, като заяви, че противопоставянето му на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО ще продължи.

"В момента не сме готови за Швеция, защото една страна в НАТО трябва да има силна позиция, когато става въпрос за борба с тероризма", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024