ЕС: България може да изнася нефтопродукти, но само за Украйна Снимка: © Getty Images

България ще може да изнася нефтопродукти, произведени от руски петрол, но под конкретно условие. Това става ясно от решение, публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, с което се разширява обхватът на санкциите срещу Русия.

Съгласно разпоредбите, заложени в приетия в петък девети пакет от санкции, България се ползва с дерогации и все още може да внася руски петрол по море и тръбопровод. Изключението ще важи до края на 2024 г. Страната обаче не може да продава получени от него нефтопродукти на други страни в блока или на трети страни.

Тя обаче ще може да изнася някои рафинирани продукти за Украйна. Става въпрос за определени обеми на дизелово гориво за битови цели (газьол), леки масла, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, нефтени масла , тежки масла и други конкретно упоменати от ЕС продукти.

"В дух на солидарност с Украйна, се разрешава на Унгария, Словакия и България да изнасят за Украйна някои рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на тези дерогации, включително, когато е необходимо, чрез транзит през други държави членки", се казва в решението, публикувано от ЕС.

Конкретно за България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и за безопасността.

Считано от 5 февруари българското правителство може да разреши при условия продажбата, доставката и износа на споменатите нефтопродукти, но само за Украйна, като ще трябва да се увери, че износът не цели заобикаляне на санкциите. Властите ще трябва да уведомят и всички страни-членки, както и Европейската комисия, ако решат да издадат подобно разрешение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023