ЕС: България може да изнася нефтопродукти, но само за Украйна Снимка: © Getty Images

България ще може да изнася нефтопродукти, произведени от руски петрол, но под конкретно условие. Това става ясно от решение, публикувано в официалния вестник на Европейския съюз, с което се разширява обхватът на санкциите срещу Русия.

Съгласно разпоредбите, заложени в приетия в петък девети пакет от санкции, България се ползва с дерогации и все още може да внася руски петрол по море и тръбопровод. Изключението ще важи до края на 2024 г. Страната обаче не може да продава получени от него нефтопродукти на други страни в блока или на трети страни.

Тя обаче ще може да изнася някои рафинирани продукти за Украйна. Става въпрос за определени обеми на дизелово гориво за битови цели (газьол), леки масла, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, нефтени масла , тежки масла и други конкретно упоменати от ЕС продукти.

"В дух на солидарност с Украйна, се разрешава на Унгария, Словакия и България да изнасят за Украйна някои рафинирани нефтопродукти, получени от руски суров нефт, внесен въз основа на тези дерогации, включително, когато е необходимо, чрез транзит през други държави членки", се казва в решението, публикувано от ЕС.

Конкретно за България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и за безопасността.

Считано от 5 февруари българското правителство може да разреши при условия продажбата, доставката и износа на споменатите нефтопродукти, но само за Украйна, като ще трябва да се увери, че износът не цели заобикаляне на санкциите. Властите ще трябва да уведомят и всички страни-членки, както и Европейската комисия, ако решат да издадат подобно разрешение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024