Снимка: © Getty Images

"Нищо лично, просто бизнес" никога не е бил водещият принцип на търговията с руските държавни енергийни гиганти. Приходите от продажбата на газ и нефт попълват почти половината от руския бюджет и затова Кремъл вижда в тях политиката преди всичко останало

Схемата "газ срещу рубли" и едностранните промени по договорите с 23 от 27 държави членки на ЕС е поредната демонстрация за това. 

Руският газ представлява над 40% от целия внос в Европа, като "Газпром" е единственият оператор на тръбопроводите, които пренасят горивото от Русия към Запада. 49% от руския нефт и газ се изнася за държави като Германия, Италия, Турция, Австрия, Франция и др.

2021 г. беше рекордна за "Газпром" заради рязкото поскъпване на газа точно преди зимния период.

Преди дни руският гигант съобщи, че е реализирал нетна печалба от 29 милиарда долара, а годишните приходи от продажби са били в размер на над 130 млрд. долара - невиждани показатели в историята на компанията. 

Данните за миналогодишните постижения излязоха малко след като "Газпром" започна да изключва подаването за България и Полша заради отказа им да се съобразят с новите условия на Путин за платежни сметки в рубли.

Външният министър на Русия Сергей Лавров обвини ЕС и САЩ в "безсрамен грабеж" заради санкциите срещу валутните резерви на страната, заради който била въведена търговията на газ срещу руската национална валута.  

Лавров твърди още, че "мнозинството от ключовите партньори на Русия, които купуват газ, вече преминаха към този метод на заплащане", без да уточнява кои и колко страни са го направили. 

Унгария, която открито заявява намерение да изпълнява исканията на Москва, внася по-малки количества руски газ от Полша. Сръбското потребление на руски газ е по-малко от това на България. 

Германия, Италия и Австрия, които са най-големите потребители в ЕС, все още не са обявили как ще плащат за своите доставки.   

"Ако те се отказват от схемата в рубли, излиза, че не искат да получаваме пари за своята стока. Това е техен избор. Ако Полша и България поставят своите идеологически амбиции над интересите на народите си и интересите на бюджета си, това е техен избор", казва Лавров пред "Ал Арабия". 

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обаче ясно посочва, че причините за спирането на газа без предизвестие няма нищо общо с технически неразбирателства за валутните сметки. 

Володин обвързва поведението на "Газпром" с плана на ЕК от началото на март, според който Европейският съюз трябва да стане напълно независим от руски изкопаеми горива преди 2030 г. - като започне с газа. 

Отговорът на Володин включваше недвусмислена заплаха Русия изпреварващо да спре горивото за всички като наказателна акция.

"В ЕС са свикнали да живеят за сметка на другите - отначало за сметка на колониите, а сега Русия е длъжна да ги топли. А на нас цинично ни казват - след 7 години ще се откажем от руския газ. Ние имаме право да отговорим: "А защо да чакаме?", казва той в събота. 

Председателят на Думата предизвиква ЕС да "поживее без Русия за една година, щом се отказва от стратегически отношения". 

Това, което Кремъл пропуска да отбележи, е, че прекъсването на тези отношения ще занули поне една четвърт от БВП на Русия, докато армията продължава да води неуспешна военна кампания в Украйна, икономиката се намира в изолация, а според Централната банка годишната инфлация за 2022 г. ще е между 18 и 23%, със спад от 8-10% на икономиката.

Заместването на ЕС като клиент на "Газпром" е много по-трудно от намирането на алтернативни пазари за руския петрол поради липсата на инфраструктура. Месец преди началото на войната Русия подписа с Китай 30-годишен договор за продажба на газ, по газопровод, който все още не съществува, с транзакции в евро, а не в рубли.

Готви се и още един проект за транспортиране на газ по т.нар. "Пакистански поток" - друг огромен инфраструктурен обект, който може да не се случи, ако Русия няма пари да го построи. Заради войната в Украйна "Газпром" "погреба" около 5 млрд. евро заради германското решение да замрази безсрочно "Северен поток 2". 


Схемата "газ срещу рубли", или как Путин иска да раздели ЕС на врагове и фаворити

Защо спирането на газа за България и Полша е "автогол за Русия"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"