ЕС предупреди Израел, че офанзива в Рафах ще е "катастрофална" и поиска край на военните действия Снимка: © Getty Images

Всички страни от Европейския съюз, с изключение на Унгария, предупредиха Израел да не осъществява планираната офанзива в Рафах, тъй като според тях това ще задълбочи военния конфликт. Те призовават и за окончателното прекратяване на огъня в Газа, съобщава "Reuters".

Решението беше взето след близо 10-часови интензивни разговори между външните министри на ЕС в понеделник, по време на които унгарският външен министър Пеер Сиярто блокира постигането на консенсус и по двата въпроса. Будапеща отказа да подкрепи призива за прекратяване на военните действия, въпреки натиска от други столици.

В крайна сметка 26 от 27-те държави членки публикуваха собствено общо изявление, в което призовават за "незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до устойчиво прекратяване на огъня" в обсадената ивица Газа. От началото на войната там са загинали около 29 хил. палестинци, твърдят палестинските власти.

"Молим израелското правителство да не предприема военни действия в Рафах, които биха влошили и без това катастрофалната хуманитарна ситуация и биха попречили на спешно необходимото предоставяне на основни услуги и хуманитарна помощ", посочват министрите от ЕС.

Израел се готви да извърши сухопътна операция в най-южния град на Газа, който тя смята, че е последният бастион на контрола на "Хамас". Правителството обвинява бойците на групировката, че се крият сред цивилното население - нещо, което тя отрича.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обаче заяви, че е невъзможно да се предотвратят жертвите сред цивилното население.

"Трябва да продължим да оказваме натиск върху Израел, за да разбере, че по улиците на Рафах има толкова много хора, че ще бъде невъзможно да се избегнат цивилни жертви", каза той.

Междувременно темата за конфликта в Газа отново е на дневен ред в Съвета за сигурност на ООН, след като САЩ предложиха резолюция, в която се призовава за временно прекратяване на огъня, както и това Израел да не извършва сухопътна офанзива в Рафах. Проектотекстът е първият, в който САЩ изрично подкрепят прекратяване на военните действия между Израел и "Хамас".

Външният министър на Палестинската автономия заяви пред Международния съд в Хага, че "в Газа се извършва геноцид" и че окупацията на палестинската територия от Израел трябва да приключи "безусловно". Думите му идват в момент, в който най-висшият съд на ООН започна изслушвания относно правните последици от израелската окупация.

Общо 52 държави, включително САЩ и Русия, ще представят аргументи по време на изслушванията в Хага тази седмица. Израел заяви, че няма да участва в процеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024