ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници Снимка: © Getty Images

Общо 19 руски следователи, прокурори и съдии от делата срещу Алексей Навални и други противници на режима в Русия попадат под нов режим на санкции, одобрен от външните министри на страните от ЕС.

Всички те и руската Федерална служба по изпълнение на наказанията влизат в забранителния списък заради това, че са нарушавали човешките права в Русия и са отговорни за преследване на представители на опозицията в страната.

Предложението за въвеждане на тези санкции дойде лично от върховния представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел след смъртта на опозиционера в затвор зад полярния кръг през февруари.

"Шокиращата смърт на Алексей Навални беше поредният знак за увеличаващите се системни репресии от страна на Кремъл. Заедно с останалите политически затворници и жертви на политическия режим Навални даваше надежда на демократите и на гражданското общество в Русия. Ще направим всичко възможно политическата върхушка и властите в Русия да понесат отговорност за действията си, включително чрез новите санкции, насочени срещу онези, които ограничават или нарушават човешките права в страната," заявява Борел след решението.

Няколко дни след смъртта на Навални ЕС призова за независимо разследване, което да установи причините, а през март Европейският съвет поиска преследването на опозицията в страната да спре.

Под санкциите сега попада Федералната служба на наказанията, която стои зад повечето репресии срещу политическо затворници в Русия. В нейните правомощия е и работата на т.нар. наказателни колонии - в една от тях именно Навални намери смъртта си, докато излежаваше присъда.

Освен това са включени съдии, прокурори и други магистрати, изиграли ключова роля в процеса срещу Навални, срещу правозащитника Олег Орлов и срещу художничката Александра Скочиленко.

Сред тях са съдийката Татяна Додонова, която още пре 2014 осъжда окончателно Алексей Навални на домашен арест, Сергей Блинов, издал петгодишна присъда по едно от делата срещу него, върховните съдии Николай Дубовик и Едуард Ердиниев, които отказват да разгледат касационните жалби по две от делата.

Всички те вече са със забрана да влизат или транзитно да преминават през страни от ЕС, над имуществото им се налага запор, а сметките им се замразяват.

С новите мерки ще бъдат налагани търговски ограничения върху износа на оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии, както и на оборудване, технологии или софтуер, предназначени основно за използване в информационната сигурност и наблюдението или прихващането на телекомуникации.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024