ЕС ще купува от Азербайджан двойно по-големи обеми природен газ от 2027 г.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е подписала в Азербайджан меморандум за разбирателство, с Баку се съгласява да увеличи двойно доставките на природен газ към ЕС до 5 години.

През 2021 г. Азербайджан е доставил малко над 8 млрд. кубични метра газ до Европа. Според новото споразумение - количеството на горивото ще се увеличава постепенно с всяка следваща година, като към 2027 г. ще достигне най-малко 20 млрд. кубични метра "в съответствие с търговската устойчивост и пазарното търсене".

За тази цел ще бъде направено разширение на Южния газов коридор, който минава от Азербайджан през Грузия, Турция и Гърция.

Споразумението идва на фона на заплахите от страна на "Газпром", че може да спре руския природен газ за ЕС заради "форсмажорни" обстоятелства, свързани със санкциите след войната.

Русия е най-големият доставчик на газ за ЕС, като през 2021 г. обемът му е достигнал до 155 млрд. кубични метра - в пъти повече от възможността на Азербайджан да продава.

Възможността за увеличаване на азерските количества газ все пак ще компенсира част от дефицита. България вече се споразумя да вдигне спешно купуваното количество до 1 млрд. кубични метра на година от Азербайджан, което покрива 1/3 от консумацията на природен газ в страната. В края на април 2022 г. "Газпром" едностранно прекрати доставките за България, след като правителството отказа да плаща в рубли.


"Газпром" обявява "форсмажор" - не иска да носи отговорност за недоставен газ

"Газпром" държи Германия като заложник със спрените доставки по "Северен поток"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024