ЕС слага таван на цените на тока Снимка: © Getty

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха сделка за ограничаване на цените на електроенергията.

Тази новина дойде чешкото председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Ройтерс и БТА.

Споразумението предвижда "задължително намаляване на потреблението на електричество, таван на пазарните приходи на производителите на ток и солидарен принос от страна на производителите на изкопаеми горива".

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително. Събраните средства ще отидат за подпомагане на изпитващите затруднения домакинства и бизнеси, чиито сметки са скочили до тавана.

Европейските домакинства и предприятия вече са затруднени от нарастващите сметки за електроенергия, които подхранват рекордната инфлация, която достигна 10% в еврозоната.

Споразумението на министрите от ЕС дойде ден след като Германия, която дълго време беше зависима от руския газ, обяви пакет от енергийни помощи на стойност 200 млрд. евро.

Други държави от ЕС предприеха по-деликатни мерки със същата цел, но няколко от тях поискаха съгласуване на европейско равнище, отчасти за да се ограничи конкуренцията между държавите от ЕС при закупуването на енергия, напомни АФП.

Двете приети мерки бяха предложени от Европейската комисия.

Планът на ЕС за намаляване на потреблението на електроенергия предвижда намаляване на потреблението на електроенергия с "най-малко 5%" в пиковите часове, според документ на Комисията, видян от АФП. Предишното предложение бе за икономия на 15%.

В обявените мерки обаче липсва идеята, подкрепена от 15 държави от ЕС, сред които са България, Франция, Испания, Италия, Гърция, Малта и Полша, за ограничаване на цените на вносния газ.

Цените на електроенергията в ЕС се изчисляват въз основа на най-скъпия източник, в случая газ, който през последната година поскъпна около пет пъти.

"Трябва да премахнем стимулите, които съществуват за Русия да манипулира тези обеми, и отговорът е ясен: трябва да предложим ценови таван за целия руски газ", заяви еврокомисарят по енергетиката Кади Симсон.

Въпреки че договорените в петък мерки са стъпки в правилната посока, брюкселският мозъчен тръст Bruegel предупреди, че те "не са достатъчни".

По-нататъшните мерки на ЕС вероятно ще бъдат обсъдени на неофициална среща на върха в Прага следващата седмица, както и на друга среща на министрите на енергетиката на ЕС на 11 и 12 октомври.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022