ЕС удари собственика на Facebook с рекордна глоба за лични данни Снимка: © Getty Images

Meta, компанията майка на Facebook, получи рекордна глоба в размер на 1,2 милиарда евро от водещия регулатор за защита на личните данни в Европейския съюз. Причината е, е нарушила правилата за обработка на потребителска информация. Компанията получи пет месеца, за да спре да прехвърля данни в САЩ.

Глобата, наложена от ирландския комисар по защита на данните (DPC), дойде, след като Meta престъпи взетото през 2020 г. решение от съда на ЕС, с което бе обявен за невалиден пактът между блока и САЩ за трансгранично прехвърляне на информация за потребителите. Въпреки това тя продължи да го прави.

Новата глоба надхвърля предишната рекордна санкция на ЕС за защита на личните данни от 746 млн. евро, наложена от Люксембург на Amazon.com Inc през 2021 г.

Битката за това къде Facebook съхранява личните данни започва преди десет години, когато австрийският активист Макс Шремс повдигна въпроса в светлината на разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

Meta заяви в изявление, че ще обжалва решението, включително „необоснованата и ненужна глоба, която създава опасен прецедент за безброй други компании“.

Гигантът в областта на социалните медии повтори, че очаква нов пакт, който да улесни безопасното прехвърляне на лични данни на граждани на ЕС към Съединените щати. Според нея той ще бъде приложен, преди да се наложи да спре прехвърлянето.

По-рано компанията се закани, че блокирането на трансграничното прехвърляне може да я принуди да преустанови услугите на Facebook в Европа. „Без възможност за трансгранично прехвърляне на данни интернет рискува да бъде разкъсан на национални и регионални силози“, заяви Meta.

През март DPC заяви, че има надежда новата рамка за защита на данните – договорена от Брюксел и Вашингтон през март 2022 г. – да бъде готова до юли.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024