ЕС засилва доставките на оръжия за Украйна и обмисля нови санкции Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще засили доставките на оръжия за Украйна. Това стана ясно след срещата на външните министри на страните членки.

„Сигурността на украинците може да бъде защитена само с оръжия. Ето защо заедно като Европейски съюз и приятели на украинския народ, ще засилим доставките на оръжия“, каза външният министър на Германия Аналена Бербок.

Украйна поиска оръжия от всички страни, за да засили отбраната си срещу Русия. По-рано имаше дискусии за това членки на НАТО, като България и Полша, да предоставят самолетите си, но разговорите бяха прекратени. Към момента България и Унгария са единствените страни от НАТО, които не осигуряват военна помощ на Украйна.

България ще предостави 2000 каски и 2000 бронежилетки на Украйна

Междувременно след като предостави своята съветска система за противовъздушна отбрана C-300, Словакия обмисля да изпрати и съветски изтребители МиГ-29 на Украйна. Условието е страната да получи алтернативна защита на собственото ѝ въздушно пространство. Това съобщи премиерът на страната Едуард Хегер, цитиран от „Ройтерс“.

Освен доставката на оръжия за Украйна, външните министри на ЕС обсъдиха и санкциите върху вноса на руски петрол. Европейската комисия подготвя предложения за петролно ембарго за Русия, но на този етап страните от ЕС не успяват да постигнат съгласие за енергийните санкции срещу Москва.

„Енергийните въпроси са много по-важни в Централна Европа, отколкото в Западната част на Европа. Това е асиметричен шок и трябва да се управлява, съчетавайки единство и солидарност. За някои държави членки, които не използват руски газ, е лесно да кажат, че са готови да не го използват, но за други, които са силно зависими, не е толкова лесно. Всички са наясно за големия риск от тази силна зависимост“, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел след срещата.

Руският петрол съставлява една четвърт от вноса на суров петрол в ЕС. Санкциите към него се разглеждат като следващата стъпка на ЕС, който се стреми да окаже натиск върху Русия заради инвазията в Украйна.

„В момента се работи върху гарантирането, че петролът ще е част от следващия пакет от санкции“, каза ирландският външен министър Саймън Коуни.

Миналата седмица Съюзът одобри пети пакет от санкции срещу Москва, който включва прекратяването на вноса на руски въглища.

Европа забранява вноса на въглища, хайвер и водка от Русия и затваря пристанищата си

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза по-рано, че обмисля допълнителни санкции, засягащи вноса на петрол. Идеята ѝ включва налагането на мита върху руския петрол или забрана на някои петролни продукти.

Съединените щати и Великобритания са сред страните, които вече забраниха руския петрол, в опит да прекратят основният източник на приходи на Русия. Решението е по-трудно за европейската икономика поради нейната зависимост и може да повиши и без това високите цени на енергията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024