България ще предостави 2000 каски и 2000 бронежилетки на Украйна

България ще отпусне финансова помощ и ще изпрати безвъзмездно 2000 каски и 2000 бронежилетки за индивидуална защита на населението на Украйна, обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Решението идва след множество дискусии и спорове, в които БСП и "Възраждане" изразяват трайна и категорична позиция "против". През миналата седмица "Демократична България" официално внесе предложение за изпращането на военна помощ към атакуваната държава, то бе обсъдено от Коалиционния съвет по отбрана и внесено като проекторешение за разискване в парламента. На същата позиция са и представителите на ГЕРБ.

Президентът Румен Радев се обяви против изпращането на оръжия, но впоследствие коментира, че е добре да се изпратят "бронежилетки, каски и друго необходимо оборудване" като индивидуални защитни средства за цивилните.

Всички държави от Европейския съюз изпращат бойна техника и боеприпаси към Украйна с изключение на Унгария и България. Миналата седмица Германия обяви, че ще снабди отбранителната армия с 56 танка PBV-501, а вчера стана ясно, че Чехия добавя танкове Т-72 и БМП-та.

В края на март преподавателят по национална сигурност и отбрана във Военната академия "Георги С. Раковски" доц. Георги Цветков прогнозира пред NOVA, че "така или иначе, ще се стигне, като минимум, до изпращане на отбранително оборудване и боеприпаси", но отговорът ни на зова за помощ закъснява:

"Трябваше да решим на втория ден, а не след месец. Проблемът е, че с такава неясна позиция България не просто не вдъхва увереност навън, а създава неувереност и вътре в самото българско общество."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023