Естония и Русия изгониха посланиците си Снимка: © European Union

Русия и Естония отстраняват посланиците си, а дипломатическите им мисии ще се ръководят на ниво "шарже д'афер".

Решенията бяха оповестени, след като руското Министерство на външните работи привика естонския посланик в Москва Маргус Лаидре и го е информирало, че трябва да напусне страната до 7 февруари.

Причината за този драстичен ход е решението на Естония да съкрати броя на руските служители в Талин - до 8 дипломати и 15 административни, технически и обслужващи длъжности, така че се отговори на нивото на числеността на акредитираните естонски представители в Русия.

В отговор на това - естонският външен министър Урмас Реинсалу съобщава, че руският посланик в Талин трябва също да напусне страната в указания срок "на принципа на паритета".

Латвия също е решила да снижи нивото на дипломатическите отношения с Русия в знак на солидарност с Естония. Така в страните вече няма да има посланици, а временни управляващи съответните мисии.

По сходен начин кабинетът на Кирил Петков разпореди радикално съкращаване на руското дипломатическо присъствие в България, след като няколко пъти се налагаше изгонването на руски шпиони под "прикритие".

Руската посланичка Елеонора Митрофанова заплашваше да затвори изцяло руското посолство през лятото, но се отказа от идеята си - самата тя остана в София.

Двустранните отношения между Естония и Русия са снижени до "абсолютен минимум", както казва външният министър на страната Реинсалу.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024