Естония издава монета от 2 евро с надпис "Слава на Украйна" Снимка: © Bank of Estonia

Естонската централна банк издaде два милиона монети от по 2 евро със специален дизайн в подкрепа на Украйна, която в момента се бори с инвазията на Русия.

Освен че влиза в обръщение и може да се използва като нормална валута, тя ще може да бъде закупена и като възпоменателен продукт, като събраните средства ще бъдат преведени в помощ на отбраняващата се страна.

"Тази монетa напомня на хората, че свободата е най-висшата ценност и самата тя идва на висока цена," посочи управителят на банката Мадис Мюлер.

"В момента Украйна води война и защитава общите ценности на европейското културно пространство, жертвайки живота на собствените си граждани. От нас зависи да ги подкрепим," добави още той.

Премиерът на Естония Кая Калас написа в Twitter, че монетите ще служат като "ежедневно напомняне за борбата на Украйна за свобода и бъдеще в Европейския съюз".

На тях са изписани думите "Slava Ukraini" и са изобразени житен клас и момиче, което е приютило малка птица в ръцете си - символ на нежност.

Дизайнер е Дария Титова, която пристигна в страната като бежанец от Харков - в момента тя учи в Естонската академия на изкуствата.

В средата на октомври естонският парламент взе решение да обяви Русия за "терористичен режим":

"Режимът на Путин, със заплахите си за ядрени атаки, превърна Русия в най-голямата заплаха за мира не само в Европа, но и в целия свят," гласи становището, с което това стана факт.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023