ЕЦБ повиши лихвите до 22-годишен връх въпреки рецесията и не планира пауза Снимка: © Getty Images

Европейската централна банка повиши разходите по заемите до най-високото им ниво от 22 години насам и остави отворена вратата за нови повишения. Ходът си финансовата институция направи днес, продължавайки по този начин борбата си с инфлацията, която остава упорито висока въпреки забавянето на икономиката на еврозоната.

ЕЦБ повиши основния си лихвен процент – този, който банките плащат, за да съхраняват на сигурно място пари в централната банка – за осми пореден път с 25 базисни пункта. Така го изпрати до 22-годишния връх от 3,5%.

„Основните лихвени проценти на ЕЦБ ще бъдат изпратени до нива, които са достатъчно рестриктивни, за да се постигне своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%, и ще бъдат запазени на тези нива толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на пресконференция след решението.

Централната банка на 20-те държави, използващи еврото, също така заяви, че очаква инфлацията да се задържи над здравословното ниво от 2% до 2025 г.. Оттам намекнаха, че предстоят още повишения на лихвените проценти през следващите месеци.

ЕЦБ повиши прогнозите си за 2023 г. и 2024 г. за „базисната“ инфлация, в която не влизат променливите енергийни ресурси и храни. Лагард заяви, че повишаването на заплатите и компаниите, които вдигат цените, за да увеличат печалбите си, се превръщат във все по-ключов двигател на инфлацията.

„Инфлацията се понижава, но се предвижда да бъде твърде висока, за твърде дълго време.“

Последното повишение от страна ЕЦБ идва ден след първата пауза в САЩ, където от повече от година насам Фед устойчиво вдига лихвите. Действията на американската централна банка са сигнал за инвеститорите по света, че настоящият цикъл на затягане на лихвените проценти в развитите икономики е към края си.

Инфлацията в еврозоната от месеци се забавя благодарение на по-ниските цени на енергията и най-рязкото увеличение на лихвените проценти в 25-годишната история на ЕЦБ. Въпреки това остава неприемливо висока за централната банка – на ниво от 6,1%, като базовият растеж на цените едва сега започва да се забавя.

Същевременно икономическият растежът в най-добрия случай е в застой.

Преразглеждането в посока нагоре на прогнозите за инфлацията за тази, следващата и 2025 г. изненада икономистите.

Доходността на държавните облигации в еврозоната и еврото се повишиха, тъй като търговците заложиха на по-високи лихвени проценти.

„Ако не настъпи съществена промяна в нашата базова линия, много вероятно е да продължим да увеличаваме лихвите през юли“, заяви Лагард. „Не мислим за пауза.“

Картината е смесена

Две тримесечия на спад в индустриалния лидер Германия вкараха еврозоната в слаба рецесия тази зима. Прогнозата за тази 2023-а е за скромен растеж. Безработицата обаче е рекордно ниска, а ръстът на заплатите се ускорява, макар и все още да изостава от инфлацията.

След като в края на миналата година ръстът на основните цени достигна двуцифрени стойности, той бързо намалява. Но базисните цени, най-вече на услугите, все още не са показали значителен спад, какъвто в ЕЦБ считат за нужен, преди да свалят крака си от спирачката.

По-високите разходи по заемите ограничават търсенето на кредити от домакинствата и фирмите, както и готовността на банките да отпускат заеми, но потреблението се задържа в нормални граници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024