Снимка: © Getty Images

Според последния доклад за конвергенция на Европейската централна банка България вече не покрива всички Маастрихстки критерии, а ЗБНБ и Законът за противодействие на корупцията не съответстват на всички изисквания за независимост на централната банка, за забрана за парично финансиране и за правна интеграция в Евросистема.

"През март 2020 г. 12-месечният среден темп на Хармонизиращия индекс на потребителските цени в България бе 2,6%, т.е. доста над референтната стойност от 1,8% по критерия за ценова стабилност," се казва в доклада. 

Допълва се още, че съществува висока степен на несигурност относно това как ще се измени този темп през следващите месеци и опасения за дългосрочната устойчивост на конвергенцията по отношение на инфлацията, породени от значителното увеличение на разходите за труд на единица продукция, най-вече в периода 2017-2018.

Очаква се процесът по изравняване да доведе до положителна разлика в инфлацията спрямо еврозоната, защото в България брутния вътрешен продукт на глава от населението и ценовите равнища са значително по-ниски.

ЕЦБ отбелязва, че за да се избегне натрупването на прекомерен натиск върху цените и на микроиконимчески дисбаланси, процесът на догонване трябва да бъде подкрепен с подходяща политика. 

В доклада пише също, че дългосрочните лихви у нас са много под критерия за конвергенция. В периода април 2019 - март 2020 г. те са 0,3% спрямо референтната стойност от 2,9%. 

От банката смятат, че пълна оценка на въздействието на епидемията върху процеса на конвергенцията ще бъде възможна в следващия доклад през 2022 година.

България продължава да отговря на Маастрихтските критерии по отношение на бюджетния баланс и дълга, но от ЕЦБ предупреждават, че се предвижда рязко влошаване на бюджета влествие на комбинирания ефект от значителния спад на икономическата активност и фискалните мерки, приложени с цел смекчаване на кризата. 

В прессъобщение посочват още, че качеството на институционалната среда е основен фактор за икономическата интеграция и конвергенцията, а с изключение на Швеция качеството на работата на институциите и управлението в разглежданите държави е сравнително ниско, "особено в България, Румъния, Хърватия и Унгария." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът