Снимка: © Getty Images

Според последния доклад за конвергенция на Европейската централна банка България вече не покрива всички Маастрихстки критерии, а ЗБНБ и Законът за противодействие на корупцията не съответстват на всички изисквания за независимост на централната банка, за забрана за парично финансиране и за правна интеграция в Евросистема.

"През март 2020 г. 12-месечният среден темп на Хармонизиращия индекс на потребителските цени в България бе 2,6%, т.е. доста над референтната стойност от 1,8% по критерия за ценова стабилност," се казва в доклада. 

Допълва се още, че съществува висока степен на несигурност относно това как ще се измени този темп през следващите месеци и опасения за дългосрочната устойчивост на конвергенцията по отношение на инфлацията, породени от значителното увеличение на разходите за труд на единица продукция, най-вече в периода 2017-2018.

Очаква се процесът по изравняване да доведе до положителна разлика в инфлацията спрямо еврозоната, защото в България брутния вътрешен продукт на глава от населението и ценовите равнища са значително по-ниски.

ЕЦБ отбелязва, че за да се избегне натрупването на прекомерен натиск върху цените и на микроиконимчески дисбаланси, процесът на догонване трябва да бъде подкрепен с подходяща политика. 

В доклада пише също, че дългосрочните лихви у нас са много под критерия за конвергенция. В периода април 2019 - март 2020 г. те са 0,3% спрямо референтната стойност от 2,9%. 

От банката смятат, че пълна оценка на въздействието на епидемията върху процеса на конвергенцията ще бъде възможна в следващия доклад през 2022 година.

България продължава да отговря на Маастрихтските критерии по отношение на бюджетния баланс и дълга, но от ЕЦБ предупреждават, че се предвижда рязко влошаване на бюджета влествие на комбинирания ефект от значителния спад на икономическата активност и фискалните мерки, приложени с цел смекчаване на кризата. 

В прессъобщение посочват още, че качеството на институционалната среда е основен фактор за икономическата интеграция и конвергенцията, а с изключение на Швеция качеството на работата на институциите и управлението в разглежданите държави е сравнително ниско, "особено в България, Румъния, Хърватия и Унгария." 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?