Ева Кайли остава в ареста поне до 22 декември Снимка: © Европейски парламент

Евродепутатът от Гърция Ева Кайли, която беше заподозряна за приемане на внушителни подкупи за лобиране в полза на Катар, няма да излезе от ареста преди 22 декември.

Делото, на което трябваше да се проведе предварително изслушване, беше отложено в сряда.

Euronews се позовава на свой източник от съда, който твърди, че Кайли сама е поискала отлагането на заседанието.

Според белгийския L'Echo обаче причината е свързана със стачка в затвора, където тя е настанена. Медията съобщава, че транспортирането на доскорошния вицепрезидент на Европарламента до Съдебната палата до центъра на града се е оказало невъзможно заради протест на служителите в затвора.

В съда са се явили тримата заподозрени нейни съучастници - включитлено нейният партньор Франческо Джорджи и бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери, които са държани в друг затвор в Брюксел, който не е засегнат от стачните действия.

Кайли и още трима мъже бяха арестувани от белгийската полиция по разследване за корупция в големи размери. Тя беше отстранена от ръководния си пост в ЕП, както и от групата на Социалистите и демократите, в която членуваше.

Активите ѝ са запорирани от гръцките власти.

Белгийската полиция съобщи, че е иззела над 1.5 милиона евро в брой по време на обиските в домовете на Кайли и на Панцери.

Компютрите на 10 служители на администрацията на ЕП са иззети, за да не се допусне загуба на улики по разследването. Запечатани са няколко парламентарни офиса в Брюксел и Страсбург. Междувременно Белгия настоява и за екстрадирането на жената и дъщерята на Пиер Антонио Панцери, които също са заподозрени в разследването.

Адвокатът на Ева Кайли твърди, че тя е невинна и няма нищо общо с корупционни схеми с Катар. Правителството на арабската държава, която в момента е домакин на Световното първенство по футбол, също се разграничи от скандала и обяви за "неоснователни и сериозно подвеждащи" твърденията за плащания на подкупи срещу политическо влияние в ЕП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024