"Politico" видя Ева Майдел като наследник на Габриел. Търси се само кабинет Снимка: © Getty Images

Евродепутатката от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел е спрягана за потенциален заместник на Мария Габриел, която тази седмица напусна поста си като еврокомисар в изпълнителния орган на ЕС. Това съобщава европейското издание на "Politco" в своя всекидневен новинарски бюлетин.

Mакар оставката на Габриел да беше приета в понеделник, играта на догадки за нейн заместник вече е започнала и вниманието е насочено към Майдел.

"Ева винаги е била силен лидер по цифровите теми. Макар че съжалявам, че комисар Габриел си отива, мисля, че Ева има всички качества, за да заеме мястото ѝ в Брюксел", казва зам.-председателката на ЕП от Чехия Дита Шаранзова пред "Politico".

Изданието посочва, че ще мине известно време преди някой официално да заеме мястото на Габриел като еврокомисар по въпросите за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. По принцип всяка държава членка на ЕС има свой представител в Европейската комисия.

За да може да посочи нов еврокомисар обаче България се нуждае от правителство, което да го номинира - такава е процедурата. И той ще трябва да е с участието на ГЕРБ, за да падне върху Майдел изборът. При липса на редовен кабинет, със задачата ще се заеме служебният кабинет на президента Румен Радев.

Нова кандидатура за български еврокомисар трябва да премине през изслушване в Европейския парламент и да получи одобрението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Мандатът на настоящия състав на Европейската комикия изтича догодина - когато ще се проведат редовни избори за Европейски парламент във всички страни членки. Обикновено вотът е през май месец, след което се излъчва нова Европейска комисия.

България вече е преминавала през процедура за смяна на еврокомисар по време на текущ мандат, когато Кристалина Георгиева подава оставка ЕК, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. Така през 2017 г. мястото ѝ в институцията заема Габриел, но с променен ресор. Настоящата кандидатка за министър-председател бе номинирана отново за еврокомисар през 2019 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов.

Междувременно - докато България излъчи кандидат за нов еврокомисар, отговорностите на Мария Габриел в Комисията ще бъдат поети от зам.-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024