Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните Снимка: © Getty Images

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1000 заразени на 100 хиляди души (за 2-седмичен период), и ако се запълнят над 9000 болнични легла, ще се мисли за въвеждане на локдаун.

Това обяви пред Нова ТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Той заяви, че затварянето ще бъде за хората без имунизация срещу коронавирусната инфекция.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните – ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън вкъщи”, каза Златанов.

Общо 7128 пациенти с коронавирус се намират в лечебните заведения в страната, а от тях 608 се нуждаят от интензивни грижи. Според зам.-министъра разкритите интензивни легла са общо около 700. Златанов добави, че МЗ имат готовност да увеличат броя им, но за сметка на други дейности. „Опитваме се всячески да не спрем спешните оперативни интервенции, операции и други”, добави той.

Общо 1 448 683 български граждани са напълно имунизирани, което представлява около 21% от населението. През последните дни се наблюдава ръст на броя ваксинации заради въвеждането на зеления Covid-сертификат за достъп до обществени обекти.

Според Златанов депутатите в новия парламент ще влизат в пленарната зала със зелен сертификат. „Личното ми мнение е, че те задължително трябва да имат такъв документ, защото става въпрос за струпване на много хора от различни краища на страната на едно място. Мерките трябва да важат и за тях“.

Министерството на здравеопазването няма намерение да се откаже от мярката със зеления сертификат, заяви Златанов. По думите му, ограничението е въведено „напълно адекватно“ и в точния момент, въпреки че критиките срещу здравния министър Стойчо Кацаров са свързани с това, че не е дал необходимото време на хората да се снабдят с документа за ваксинация или преболедуване.


Хората не са луди, политиците са некадърниАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024