Евродепутатите от Групата за наблюдение на демокрацията уличиха прокуратурата в лъжа Снимка: © Getty Images

Членовете на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към ЕП (DRFMG) публикуваха съобщение, с което се разграничават от официална позиция на българската прокуратура.

Повод за разногласието стана срещата на DRFMG, в която бяха поканени да се включат премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, за да дадат обяснения във връзка с гражданските протести в страната от последните два месеца. Вместо тях в разговора са участвали вицепремиерът Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова, бъдещият правосъден министър Десислава Ахладова и шефът на комисията за защита от дискриминация Анна Джумалиева.

Ден след дебатите, които се проведоха при закрити врати, от прокуратурата обявиха, че "Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев".

Според официалното съобщение на ПРБ - акцент в срещата били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България", наред със структурните проблеми на държавното обвинение и правомощията на главния прокурор.

В петък Групата на ЕП публикува собствено съобщение, в което обръща внимание на изявлението на "българската прокуратура и на други участници".

"Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG.", казват от групата.

"Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите", се казва в писмото.

Групата заявява, че ще докладва на Комисията по гражданските свободи в ЕП "относно мониторинга като цяло, нашите заключения от горепосоченото изслушване, както и отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти".

Още в четвъртък евродепутатът от Германия Катарина Барли (зам.-председател на ЕП) обвини българското правителство в това, че е разпространило "фалшива новина" след срещата на групата за демокрацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023