Снимка: © Getty Images

Членовете на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към ЕП (DRFMG) публикуваха съобщение, с което се разграничават от официална позиция на българската прокуратура. 

Повод за разногласието стана срещата на DRFMG, в която бяха поканени да се включат премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, за да дадат обяснения във връзка с гражданските протести в страната от последните два месеца. Вместо тях в разговора са участвали вицепремиерът Екатерина Захариева, зам.-главният прокурор Красимира Филипова, бъдещият правосъден министър Десислава Ахладова и шефът на комисията за защита от дискриминация Анна Джумалиева. 

Ден след дебатите, които се проведоха при закрити врати, от прокуратурата обявиха, че "Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев".

Според официалното съобщение на ПРБ - акцент в срещата били "усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България", наред със структурните проблеми на държавното обвинение и правомощията на главния прокурор. 

В петък Групата на ЕП публикува собствено съобщение, в което обръща внимание на изявлението на "българската прокуратура и на други участници". 

"Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG.", казват от групата.

"Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите", се казва в писмото. 

Групата заявява, че ще докладва на Комисията по гражданските свободи в ЕП "относно мониторинга като цяло, нашите заключения от горепосоченото изслушване, както и отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти". 

Още в четвъртък евродепутатът от Германия Катарина Барли (зам.-председател на ЕП) обвини българското правителство в това, че е разпространило "фалшива новина" след срещата на групата за демокрацията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти