„Еврохолд България“ иска €500 млн. обезщетение заради отнетия лиценз в Румъния Снимка: © Еврохолд България

„Еврохолд България“ ще съди румънската Комисия за финансов надзор заради отнемането на лиценза за дейност на нейното местно дружество „Евроинс Румъния“, което според компанията е извършено в нарушение на местното законодателство и законодателството на ЕС.

Холдингът ще търси обезщетение в размер на почти 500 млн. евро, обяви председателят на надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов, на пресконференция в Букурещ.

Размерът на исканото обезщетение от 500 млн. евро е изчислен така:

  • 270 млн. евро е стойността на инвестицията, направена от групата „Еврохолд“ в застрахователното дружество „Евроинс Румъния“,
  • 230 млн. евро са загубите, причинени на дружеството след отнемането на лиценза му за дейност.

По думите на Христов общата загуба за румънските данъкоплатци ще достигне около 1 млрд. евро. Към обезщетението от 500-те милиона евро той причислява на сметката им и парите, които Застрахователният гаранционен фонд (ЗГФ) трябва да плати на бъдещите кредитори на „Евроинс Румъния“: „Тоест 400 милиона евро, плюс разходите, причинени от съдебните дела, и загубите, причинени от увеличението на презастрахователните тарифи и накърнената репутация на румънската държава след решението на ЗГФ да отнеме лиценза на „Евроинс Румъния“, каза Христов.

Той уточни, че „Еврохолд“ може да се откаже от исковете, ако ASF поиска от съда да отмени решението за отнемане на разрешителното за извършване на дейност на „Евроинс Румъния“.

„Можем да забравим тази неприятна за всички история, ако „Евроинс Румъния“ възобнови дейността си“, изтъкна Асен Христов.

Дружеството „Евроинс Румъния“, част от застрахователния бизнес „Евроинс Иншурънс Груп“ АД на „Еврохолд България“, бе вкарано в процедура по несъстоятелност, след като румънският небанков финансов регулатор (ASF) реши да отнеме лиценза му с мотива, че не покрива необходимите капиталови изисквания. Развръзката дойде, след като месец по-рано застрахователят влезе в спор с надзорния орган и го открито го обвини в „кражба на бизнеса му“.

„Еврохолд“ смята, че решението на ASF относно „Евроинс Румъния“ е несправедливо и „взето въз основа на неправилно изготвен доклад, който не отразява правилно финансовото състояние на „Евроинс“ и пренебрегва влиянието на презастрахователния договор, сключен от „Евроинс Румъния“ с EIG Re на 9 март 2023 г.“, заяви президентът на „Еврохолд“.

В края на септември 2022 г. „Евроинс Румъния“ държи 15,83% от пазара на общо застраховане и животозастраховане, 19,07% от пазара на общо застраховане и 31,04% от пазара на ОЗМ.

През 2021 г. отчетените приходи на компанията достигнаха 2,19 млрд. леи, в сравнение с 1,31 млрд. леи през 2020 г. Загубата на дружеството през 2021 г. е 33,52 млн. леи, което е спад спрямо предходната в размер на 223,16 млн. леи, пише румънският сайт Profit.ro. Финансовите данни на „Евроинс Румъния“ за 2022 г. не са обявени нито от компанията, нито от ASF.

„Евроинс“ остана без лиценз в Румъния – компанията се оплака от „враждебно превземане“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

bTV: Ангел Христов e починал в частна болница в Дупница

Самоличността му е удостоверена по лична карта с изтекла валидност

10:23 - 05.06.2023

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023