Европейската прокуратура разследва измама за милиони евро, свързана с българските ТЕЦ-ове Снимка: © Wikipedia

Проверките в няколко ТЕЦ-ове в страната са извършени по искане на Европейската прокуратура в рамките на нейно разследване за измама с отчитането на емисиите на парникови газове. Това става ясно от съобщение от европейския разследващ орган.

В него се посочва, че властите проверяват възможни измами, свързани със Схемата за търговия с емисии, които са довели до загуби от милиони евро за ЕС и националните бюджети.

"Частно дружество, което отговаря за проверката на емисиите на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите в България, е разследвано за предполагаемо представяне на фалшифицирани доклади на компетентните национални органи", посочват от прокуратурата.

По-рано в понеделник стана ясно, че агенти на ГДБОП и ДАНС провеждат специализирана операция в няколко ТЕЦ-ове и топлофикационни дружества в десет града в страната. Сред тях са ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3", които са свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.

От Европейската прокуратура съобщават, че въпросното дружество съзнателно е подавало фалшиви данни и документи за годишните доклади за парниковите емисии, произведени от топлоелектрически централи и дружества в България. Целта е била да се представи занижено количеството на произведените от тях емисии в рамките на Схемата за търговия с емисии на ЕС.

  • Страната е част от Схемата за търговия с емисии (СТЕ) - механизъм, създаден да намали въглеродните емисии.
  • Той е една основноните политики на Съюза за смекчаване на последиците от изменението на климата.
  • В рамките на програмата всички големи замърсители са длъжни да представят годишни доклади за количеството изхвърлен в атмосферата въглероден диоксид.

Измамата е довела до загуби в размер на "милиони евро" в бюджета на ЕС, както и на националните бюджети, под формата на неплатени суми за действително потребени емисии на парникови газове. Освен това недокладваните емисии са оказали влияние и върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски служители са участвали в акциите в понеделник, които са се изъвршили на територията на 11 града в страната. Извършени са над 40 претърсвания и са разпитани повече от 70 свидетели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023