Европейската прокуратура ще разследва покупката на COVID ваксините Снимка: © Getty Images

Европейската прокуратура съобщи, че е започнала активно разследване за покупките на ваксини срещу COVID-19 в ЕС. От независимия орган не дадоха повече подробности по казуса и не казаха кои точно договори ще бъдат проверявани и каква е целта на разследването.

Проверката ще насочи вниманието към ролята на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса. Тя е в особена ситуация със омбудсмана на ЕС, след като отказа да предаде SMS съобщения от мобилния си телефон, които си е разменяла с главния изпълнителен директор на "Pfizer" Алберт Бурла, докато съюзът е уреждал договорите за ваксините.

Комисията заяви, че не е открила никакви текстови съобщения, свързани с официалното искане по въпроса, а през юли омбудсманът Ема О'Райли каза, че "това представлява лошо администриране".

ЕК осигури близо 4,2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19, за да отговори на първоначалните вълни на коронавируса и на бъдещите такива.

Миналия месец Европейската сметна палата публикува доклад, в който се посочва, че Комисията е отказала да разкрие каквито и да било подробности за личната роля на председателя ѝ в разговорите относно договора с "Pfizer".

Прокуратурата е независим орган на ЕС, който отговаря за разследването и наказателното преследване на финансови престъпления, включително измами, пране на пари и корупция. В съобщението си от петък прокуратурата не уточни кой е разследван и кои от договорите на ЕС за ваксини са обект на проверка.

Две други агенции за наблюдение обаче по-рано обърнаха внимание на една конкретна сделка, включваща контакти на високо равнище между ръководството на Pfizer и фон дер Лайен.

"Това изключително потвърждение идва след изключително високия обществен интерес. На този етап няма да бъдат оповестявани никакви допълнителни подробности", заяви ЕЗПД в краткото си съобщение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024