Европейските лидери обсъждат как да поставят икономиката на ЕС в “бойна готовност” Снимка: © Getty Images

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят възможностите а увеличаване на военната и финансова подкрепа за Украйна.

По време на срещата на върха се очаква да бъдат обсъдени възможностите за предоставяне на повече средства за отбрана на страните членки, както и идеята за конфискуване на милиарди евро лихви върху руски активи, които да са част от финансовата помощ за Украйна.

Според поддръжниците на идеята този ход може да донесе 27 млрд. евро за Украйна в следващите четири години. Съществуват обаче и опасения, че подобна стъпка може да доведе до правен хаос.

Сега, когато сме изправени пред най-голямата заплаха за сигурността след Втората световна война, е крайно време да предприемем радикални и конкретни стъпки за отбрана и да поставим икономиката на ЕС в "бойна готовност“, пише до лидерите на ЕС президентът на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от британското издание.

Този език отразява нарастващото осъзнаване, че ЕС трябва да засили кампанията си, за да помогне на Украйна да спечели войната и да осигури дългосрочната си отбранителна способност, отбелязва британският "Гардиън" и допълва, че целта е да се подготви европейската общественост за големи финансови изисквания за отбрана, включително съвместни доставки на оръжия.

Европейците са изправени пред ключов момент“, казва Мишел и допълва, че основната задача на лидерите на ЕС е „бързото предоставяне на военна помощ на Украйна“ за надграждане на инициативата на Чехия да достави 300 хиляди артилерийски снаряда за нападнатата от Русия страна.

Високопоставен източник казва, че оръжията ще бъдат доставени „след седмици“, но в по-дългосрочен план Европа трябва да разработи отбранителна политика.

„През последните пет до 10 години всичко се свеждаше до съкращаване на бюджета за отбрана. Всяка година. Сега това се променя“, казва представител на администрацията в Брюксел, цитиран от изданието.

В четвъртък лидерите ще обсъдят възможностите за общи военни поръчки и повишаване на средствата за отбрана.

Междувременно стана ясно, че Нидерландия отпуска на Украйна 350 млн. евро помощ за закупуване на боеприпаси за изтребители F-16.

Очаква се Дания, Нидерландия и САЩ да доставят първите бойни самолети F-16 на Украйна това лято. Украински пилоти се обучават да летят на тях и да ги използват ефективно от миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024