Европейският съюз обсъжда въвеждане на ембарго на руския газ Снимка: © Getty Images

Европейският съюз подготвя "умни санкции" срещу вноса на руски газ, като с тях цели да ограничи щетите над икономиката на страните от континента, пише в. "Таймс", позовавайки се на думи на Валдис Домбровскис - изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия.

"Работим върху шести пакет санкции и една от мерките, които обсъждаме, е някаква форма на ембарго, свързана с вноса на руски газ. Когато нанасяме санкции, трябва да го правим с идеята да максимизираме напрежението над Русия, докато същевременно минимизираме съпътстващите щети, които попадат върху нас," каза той.

Домбровскис добави, че сред новите ограничения срещу Москва могат да попаднат постепенно отстъпване от руския петрол или налагане на мита върху вноса над определена ценова граница.

В началото на април Литва, Естония и Латвия се превърнаха в първите държави от Европейския съюз, които спряха изцяло вноса на газ от Русия: "Ако ние можем да го направим, може и цяла Европа", каза тогава литовският енергиен министър Дайниус Крейвис.

Въпреки това Кремъл остава най-големият доставчик на петрол за континента, като осигурява 26% от вноса в ЕС за 2020 година, съобщава Ройтерс.

Германският финансов министър Кристиан Линднер призова за търпение и каза, че предпочита санкции, които "нараняват Путин повече, отколкото нас". Унгария също се противопоставя на идеята за бързо прекратяване на вноса на руски газ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024