Европрокуратурата разкри най-голямата ДДС схема в ЕС, замесена е и България Снимка: © Getty Images

Най-голямата престъпна схема с измами с ДДС в историята на Европейския съюз бе разкрита от Европейската прокуратура, като България е една от замесените държави, съобщи БНТ.

Операцията с кодово име "Адмирал" включва не само страни-членки на ЕС като Унгария, Ирландия, Швеция и Полша, но и трети страни - Албания, Китай, Мавриций, Сърбия, Сингапур, Швейцария, Турция, Обединените арабски емирства и САЩ.

Щетите до момента възлизат на 2,2 милиарда евро, но разследването на организираните престъпни групи, които стоят зад схемата, продължава.

То започва през април 2021, когато става ясно, че португалската данъчна служба в Коимбра проверява компания за мобилни телефони, аксесоари и други електронни устройства по подозрения за измами с ДДС. Европейската прокуратура се включва в процеса.

Европейските прокурори и делегирани прокурори, заедно с анализаторите на Европейската прокуратура за финансови измами и представители на Европол в сътрудничество с националните правоприлагащи органи установяват връзки между заподозряната компания в Португалия и близо 9000 други юридически лица и повече от 600 физически лица, пребиваващи в различни страни. Осемнадесет месеца след получаване на първоначалния доклад, Европейската прокуратура сега разкрива това, което се смята за най-голямата измама от типа въртележка с ДДС, разследвана някога в ЕС.

Освен размера на щетите, това, което отличава разкритата мащабна схема е изключителната сложност на веригата от компании, които участват в нея.

Днес са се провели полицейски акции в 14 държави - Белгия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания. На 12 и 13 октомври същото се е случило в Чехия, Унгария, Италия, Холандия, Словакия и Швеция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024