„Евровизия“ отказа реч на Зеленски от страх, че ще политизира конкурса Снимка: © Getty Images

Организаторите не „Евровизия“ отказаха молбата на украинския президент Володимир Зеленски да направи видеообръщение към 160-милионната телевизионна аудитория на музикалния конкурс. Съюзът, който продуцира песенната надпревара, заяви, че искането му не може да бъде удовлетворено, тъй като това би било „в разрез с правилата“.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), обединението на повече от 100 радио- и телевизионни оператори, което продуцира конкурса, е отхвърлил молбата на Зеленски заради опасения, че появата му рискува да политизира събитието.

Тази година конкурсът се провежда в Обединеното кралство с основен организатор BBC. Той се организира там от името на Украйна, чиито представители миналата година триумфираха в Торино след вълна от подкрепа от страна на гласуващата публика.

„Конкурсът за песен на „Евровизия“ е международно развлекателно шоу и се ръководи от строги правила и принципи, установени още от създаването му. Като част от тях, един от крайъгълните камъни на конкурса е неполитическият характер на събитието“, заяви говорител.

„Този принцип забранява възможността за правене на политически или подобни изявления в рамките на конкурса. Искането на г-н Зеленски да се обърне към публиката на конкурса за песен на „Евровизия“, макар и направено с похвални намерения, за съжаление не може да бъде удовлетворено, тъй като би било в разрез с правилата на събитието.“

EBU подчерта, че BBC ще представи музиката, културата и творчеството на страната по време на двата полуфинала и финала, а поне 11 украински изпълнители, включително миналогодишните победители Kalush Orchestra, ще се представят на сцената.

Финалът на „Евровизия“ ще се проведе тази събота в Ливърпул.

Въпреки отказа за включване по време на международния форум Зеленски не стои пасивен. В събота той ще се срещне с папа Франциск във Ватикана, съобщиха дипломатически източници пред агенция Reuteres.

Планираното пътуване до Рим, което не е официално обявено, идва само две седмици след като папата заяви, че Ватикана участва в мирна мисия, която да се опита да сложи край на конфликта между Русия и Украйна.

Двамата лидери са разговаряли по телефона няколко пъти, откакто Русия започна инвазията си, като първият път това стана по-малко от 48 часа след началото на войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024