БХК изключи Татяна Кристи от наградата "Човек на годината", Алек Алексиев и Кремена Кунева напуснаха журито

Тазгодишните награди за "Човек на годината", които връчва Българският хелзински комитет (БХК), са белязани от скандал, след като една от номинациите за приза е дисквалифицирана, а двама души от журито - Алек Алексиев и Кремена Кунева - го напуснаха в знак на несъгласие с това.

Сюжетът засега се развива в социалните мрежи - мотивът кандидатката за признанието да бъде отстранена точно преди гласуванено е употребена "реч на омразата" в нейни Facebook статуси. Поне това се разбира от съобщение на БХК.

Татяна Кристи от фондация “Открито сърце” беше една от 44 личности и организации, които бяха номинирани за отличието "Човек на годината". То се присъжда от 2008 г. от БХК за принос към правата на човека и правозащитна дейност. Наградата няма финансово изражение - носи само признание на носителите си.

Номинацията на Кристи обаче е отменена от организаторите. Причината за решението са скорошни публикации в профила на активистката във Facebook. В свое изявления БХК посочва, че след "анализ на публикации в социалните мрежи журито на "Човек на годината" 2023 реши, че номинацията на Татяна Кристи е недопустима и я оттегли от конкурса". Казва се още, че в свои постове в социалните мрежи Кристи е "употребила реч на омразата, стигматизирайки цели етнически групи и оправдава потенциални военни престъпления, което е в разрез с критериите за допустимост" на наградите. Организаторите обаче не конкретизират за кои точно постове става въпрос.

В някои от публикациите си във Facebook Кристи изразява позицията си по повод войната между Израел и обявената за терористична от САЩ и ЕС организация "Хамас", която управлява ивицата Газа. На 7 октомври представители на екстремистката палестинска групировка нахлуха в Израел, избиха над 1400 души, взеха стотици заложници, има свидетелства за масови кланета и изнасилвания. В резултат Израел обяви "състояние на война" за първи път от 50 години.

Татяна Кристи категорично отрича да е оправдалвала потенциални военни престъпления, както се твърди в съобщение на БХК, и нарича обвиненията "долна клевета и лъжа".

"Винаги, абсолютно винаги, съм говорила, че конфликтът в Израел е причинен от терористична организация и че тази организация е виновна за хилядите цивилни жертви – израелци и палестинци! Винаги съм подкрепяла страната на Израел, защото срещу нея бе започната агресията. Никога не съм призовавала към убийства и насилие на когото и да е!", обяснява активистката в своя позиция след решението.

Дисквалификацията ѝ от наградите изглежда е създала и напрежение вътре в самото жури на БХК, тъй като двама от членовете му обявиха публично, че се оттеглят заради създалата се ситуация.

Актьорът Алек Алексиев се оттегля от журито, тъй като не е съгласен с начина, по който номинацията на Кристи е била премахната. Същото е направила и бившата депутатка от "Демократична България" Кремена Кунева.

"Помолих името ми да бъде оттеглено от журито за наградите “Човек на годината” 2023 г. Вярвам, че всички номинирани заслужават уважение и обществено признание, достоен дебат за тяхната работа и кауза, независимо от тяхната бунтарска същност и начин на изразяване. Както и ясни критерии за оценка, изключващи субективност и лично отношение", пише Кунева в своя публикация във Facebook.

Кристи приветства позицията на Алексиев и Кунева, като определи дисквалификацията си от конкурса за "безумно глупава, неознователна и заредена с лична злоба".

"Никога не съм се съмнявала в достойнството, интегритета и обективността на тези две личности. С тези си действия БХК опорочи целия конкурс за тази година, оцапа всеки един от участниците в него, но най-вече оцапа хората, които са взимали този конкурс насериозно и са го смятали за обективен арбитър на правозащитна дейност, номинирайки личностите и организациите, които смятат, че заслужават да участват. И с тези си действия заслужават не само презрение, но и бойкот", пише тя.

За тазгодишното отличие "Човек на годината" вече се борят 43 личности и организации. Номинации могат да се правят директно от граждани, като срокът за приза през 2023 г. изтече.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024