Facebook ще допусне език на омразата срещу Путин и руските войски в Украйна Снимка: © Getty Images

Социалните мрежи Facebook и Instagram временно ще позволят призивите за насилие срещу руски войници в контекста на инвазията в Украйна, съобщи „Ройтерс“. Това сочат вътрешни имейли на компанията „Мета“. Решението ще представлява временна промяна в политиката за недопускане на език на омразата.

Това ще позволи на потребители от някои страни да пишат публикации с призиви за смърт на руския президент Владимир Путин и на беларуския президент Александър Лукашенко.

Ограничени обаче ще бъдат постовете, в които се съдържат подробни указания - например, как или къде те да бъдат убити.

Позволени ще бъдат призивите за насилие срещу руските окупационни войски в Украйна, но не и срещу мирното руско население.

„Поради руската инвазия в Украйна временно ще позволим форми на политическо изразяване, които по принцип биха били в нарушение на нашите правила за реч, която подстрекава към насилие. Като например „смърт за руските нашественици“. Все още няма да допуснем обаче достоверни призиви за насилие срещу руски цивилни“, каза говорител на компанията в изявление.

Временните промени в политиката за реч на омразата ще се прилагат за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна, сочи информацията на „Ройтерс“. България не е сред държавите, в които този тип изключения са допустими.

Руското посолство в САЩ реагира с настояване Вашингтон да спре „екстремистките дейности на Meta и да вземе мерки за изправяне на виновниците пред съд“.

„Потребителите на Facebook и Instagram не са давали на собствениците на тези платформи правото да определят критериите за истина и да противопоставят нациите едни срещу други“, се казва в изявление на посолството в Туитър.

Миналата седмица Русия блокира Facebook заради „дискриминация“ срещу руски медии от страна на социалната мрежа. Москва предприе мерки и срещу други технологични компании, включително Twitter.

Twitter, BBC и Vоice of America пуснаха анонимно и непроследимо съдържание специално за Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024