Фалшивите часовници стават все по-съвършени, а 50% от тях са на една конкретна марка Снимка: © Getty Images

Половината от фалшивите часовници са реплики на Rolex, твърди изпълнителният директор на Watchfinder & Co., известна британска компания за употребявани модели. Броят на изтънчените и усъвършенствани реплики, открити от търговеца се увеличава, като тези на Rolex представляват около половината от фалшификатите.

Според главния изпълнителен директор на Watchfinder, Ариен ван де Вал, до 10% от часовниците, получени от продавачи през миналата година, са били идентифицирани като фалшификати при удостоверяването на автентичността.

„Rolex е най-амбициозната марка луксозни часовници и най-търсената – следователно – тя е най-репликираната“, каза Ван де Вал пред Bloomberg.

С нарастването на интереса към луксозните часовници се развиват и уменията за имитации – фалшификатите стават все по-сложни и по-трудни за откриване, обясняват от бранша. В миналото Watchfinder е успявал да разпознае около 80% от фалшивите часовници само с поглед, но сега този процент е едва 20%, каза Ван де Вал.

Служителите на компанията, която е собственост на швейцарския конгломерат за луксозни стоки Richemont, сега трябва да извършват по-подробни проверки, включително да отварят гърбовете на часовниците и да проверяват механизмите, за да идентифицират високотехнологичните фалшификати.

Фалшифицирането и изработването на реплики на луксозни часовници е все по-голям проблем на вторичния пазар, който възлиза на 25 млрд. евро (27,3 млрд. долара) годишно, като някои версии успяват да заблудят дори най-видните експерти.

Миналия месец например наяве излезе измамата с Omega, част от Swatch Group AG. Компанията разкри, че трима бивши служители са участвали в престъпен заговор за продажба на своеобразен „Франкенщайн“ Omega Speedmaster, за който са използвани предимно автентични части от други ретро часовници. Моделът бе продаден на търг през 2021 г. за повече от 3 млн. долара – най-високата цена, плащана някога за часовник на Omega. Купувач бе самата компания, която се оказва, че е станала жертва на добре дирижирана измама.

Най-скъпият часовник Omega, продаван някога на търг, се оказа фалшификат за $3,4 млн.

Миналата година Rolex започна програма за сертифицирани употребявани часовници, която удостоверява автентичността на моделите втора ръка, продавани чрез оторизирани дилъри.

Не само часовниците Rolex се фалшифицират или променят с неавтентични части и компоненти. „Има реплики или клонинги на часовници – много, много качествени часовници – на почти всички големи луксозни марки“, казва ван де Вал. „Цялата гама.“

Нарастващите измами с употребявани часовници идват, след като по време на пандемията цените на най-желаните модели скочиха до безпрецедентни нива, а след това рязко се понижиха.

Цените на вторичния пазар са спаднали с около 18% през последната година, според индекса Bloomberg Subdial Watch Index, който проследява цените на 50-те най-търгувани по стойност модели луксозни часовници, включително Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet.

Watches&Wonders 2023: Часовникарската индустрия чупи рекорди, а „балонът Rolex“ се пука

По-слабата волатилност на цените на пазара на часовници поради излизането на спекулантите е добре дошла, каза Ван де Вал. „Ние не се интересуваме от следващото поскъпване на криптовалутите. За нас не става въпрос за спекулации, стабилността е нещо добро.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024