Фандъкова и Трайков в СОС заради изсечените дървета в Борисовата градина

Кметът на София Йорданка Фандъкова и районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков ще бъдат изслушани в СОС заради незаконната сеч в района на къпалнята "Мария Луиза".

Фандъкова наложи 50 000 лв. глоба на дружеството-собственик, което според медийни публикации е свързан с Румен Гайтански-Вълка.

Трайков намеква, че изсичането на дърветата може да е част от разчистването на терен за бъдещи строителни работи, за каквито собственикът все още няма разрешение.

На 1 февруари е подаден сигнал за сеч на около 20 дървета.

Кметът на "Средец" разказва, че няколко дни по-рано администрацията му е позволила да се премахнат само 11 от тях - пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни.

Собственикът е бил длъжен да информира предварително районната община кога ще започне да сече, за да може експерт-еколог да присъства на място и да следи за изпълнението.

Това обаче не се е случило - в общината са разбрали за започналата сеч едва след сигнали на граждани.

"През два часа минава патрул на общинска полиция, а представители на район Средец и ОП Паркове и градини отидоха и през нощта. За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение. Има издадена от главния архитект на СО виза за проектиране, за която информирах преди няколко месеца (в нея беше записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я). В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие. И тогава заявих и сега потвърждавам, че абсолютно всяко действие по темата трябва да бъде публично, прозрачно и законосъобразно. Каквито тези действия не бяха по нито една точка", пише Трайчо Трайков.

Теренът на бившата къпалня, който се намира в идеална локация в Борисовата градина, е затворен за достъп на граждани и е оставен в безстопанственост от години.

Едва през 2022 г. собственикът започна да обсъжда с общината проект за възстановяване на комплекса и изграждане на нов закрит басейн.

Къпалнята съществува още от 1938 г., докато през 2005 г. не беше затворена окончателно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024