Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше дисциплинарно уволнен от системата на вътрешните работи заради полицейското насилие на протестите през 2020, е назначен за шеф на Столичен инспекторат (СИ).

Назначението по закон се прави от кмета на София - в случая от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

Новината съобщи във Facebook общинският съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев. „Днес се обадих в Столчина община, откъдето ми потвъдиха за новия пост на Ивайло Иванов. Не знам как Фандъкова си позволява да назначи дисциплинарно уволнено лице където и да е, още повече за директор на важна институция като Инспектората. За мен това е върховна наглост“, написа той.

Столичен инспекторат осъществява контрол по спазване на нормативните актове на Столичен общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове, както и на договори, по които страна е Столична община.

Ивайло Иванов заема мястото на дългогодишния директор на звеното Веска Георгиева, която почина през юли 2021 г. 

Иванов беше уволнен от поста главен секретар на МВР през май тази година. Той заемаше длъжността от декември 2018 г. Причината, поради която служебното правителство предложи освобождаването му, беше полицейското насилие над протестиращите срещу кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев.

Иванов беше определен като един от големите отговорници за ескалацията на напрежението, заедно с бившите вътрешни министри от ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов.

В мотивите за освобождаване на Иванов се посочваше, че бившият главен секретар е нарушил основни принципи на ведомството, изразяващи се в „незачитане“ и „негарантиране“ правата и свободите на гражданите. Освен това е "нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти“ при осъществяване на правомощията си. Самият той не прие мотивите и заяви, че според него те са изцяло политически. 

Преди това Иванов ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция – Драгоман и др.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат