Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше дисциплинарно уволнен от системата на вътрешните работи заради полицейското насилие на протестите през 2020, е назначен за шеф на Столичен инспекторат (СИ).

Назначението по закон се прави от кмета на София - в случая от Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

Новината съобщи във Facebook общинският съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев. „Днес се обадих в Столчина община, откъдето ми потвъдиха за новия пост на Ивайло Иванов. Не знам как Фандъкова си позволява да назначи дисциплинарно уволнено лице където и да е, още повече за директор на важна институция като Инспектората. За мен това е върховна наглост“, написа той.

Столичен инспекторат осъществява контрол по спазване на нормативните актове на Столичен общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове, както и на договори, по които страна е Столична община.

Ивайло Иванов заема мястото на дългогодишния директор на звеното Веска Георгиева, която почина през юли 2021 г.

Иванов беше уволнен от поста главен секретар на МВР през май тази година. Той заемаше длъжността от декември 2018 г. Причината, поради която служебното правителство предложи освобождаването му, беше полицейското насилие над протестиращите срещу кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев.

Иванов беше определен като един от големите отговорници за ескалацията на напрежението, заедно с бившите вътрешни министри от ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов.

В мотивите за освобождаване на Иванов се посочваше, че бившият главен секретар е нарушил основни принципи на ведомството, изразяващи се в „незачитане“ и „негарантиране“ правата и свободите на гражданите. Освен това е "нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти“ при осъществяване на правомощията си. Самият той не прие мотивите и заяви, че според него те са изцяло политически.

Преди това Иванов ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция – Драгоман и др.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие