Снимка: © bTV

Един от основните мотиви за освобождаването от длъжност на главния секретар на МВР Ивайло Иванов е допускане на полицейско насилие срещу граждани по време на антиправителствените протести през 2020 г. Това става ясно от съобщение в сайта на Министерски съвет, публикувано два дни след рокадата на върха на МВР.

Иванов беше освободен в петък след решение на служебното правителство, последвано от указ на президента Румен Радев.

В мотивите на МВР се посочва, че бившият главен секретар е нарушил основни принципи на ведомството, изразяващи се в „незачитане“ и „негарантиране“ правата и свободите на гражданите. Критикуван е за липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР – както пред служителите, така и пред обществото.

„Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото", пише в съобщението на Министерски съвет.

„Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци", се съобщава в аргументите за поисканата му оставка.

Тогава пострадаха и провокатори, но и мирни протестиращи, както и журналисти, които се бяха легитимирали и не влязоха в конфликт с полицията. Според служебния кабинет – главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите „вредни последици“, а именно формиране на „негативно отношение“ към органите на МВР.

Освен това Иванов е "нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти“ при осъществяване на правомощията си.

Бившият главен секретар на МВР участваше в консултация с президента Румен Радев през септември 2020 г., в които държавният глава критикува работата на полицейските ръководители заради „бруталното насилие над граждани“ по време на демонстрациите срещу властта. Тогава Иванов заяви, че не е давал заповеди „да се пребиват невинни хора“. „Какво очакват – като мятат бомби по нас, да си свалим щитовете и каските и да умрем ли?“, попита той.

До назначаването на нов главен секретар правомощията на Иванов ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР Стоян Темелакиев.

Това е поредната рокада в МВР, а и като цяло по високите етажи на властта, след идването на служебния кабинет. В сряда служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. Официалната причина е „придобито право на пенсия“.

Ден по-късно рокадите в МВР продължиха с назначаване на трима нови зам.-министри на вътрешните работи от страна на служебния премиер Стефан Янев – Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.


Бойко Рашков "пенсионира" административния секретар на МВР

Радев: Не съм аз този, който пусна руските шпиони у нас и защитаваше руските проекти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни