Снимка: © bTV

Рокадите в Министерството на вътрешните работи продължават – служебното правителство предложи на президента да издаде указ за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Малко по-късно държавният глава го направи, но още не е ясно кой ще поеме ръководната позиция.

До назначаването на нов главен секретар правомощията на Иванов ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР Стоян Темелакиев.

Решението, прието неприсъствено от служебния кабинет, касае най-висшата професионална длъжност във ведомството. Ивайло Иванов я заема от декември 2018 г., когато беше назначен с указ именно на държавния глава Румен Радев.

Преди това Иванов ръководеше столичната полиция. От 1999 г. е заемал ръководни длъжности в структурата на МВР, сред които полицейски командир и началник група в СДВР, директор на регионална дирекция Гранична полиция – Драгоман и др.

Ивайло Иванов влезе в конфликт с Радев по време на дискусия с президента на „Дондуков 2“ след летните протести миналата година. През септември държавният глава привика висшите полицейски ръководители и ги попита защо органите на реда са приложили „брутално насилие“ над граждани, които нямат общо с провокаторите от демонстрациите. Поиска и отговори защо е бил нанесен побой над журналисти, които са се легитимирали и не са влизали в конфликт с полицията.

Главният секретар на МВР отвърна, че не са давали заповеди да се пребиват невинни хора. „Никога досега в кариерата си не съм си позволявал да дам такава заповед“, каза той. „Изправял съм се пред много престъпници и не съм го правил. Моралът и принципите за мен са много важно нещо“.

„Защо мирно протестиращите не си тръгват, като видят, че така ескалира напрежението? Какво очакват – като мятат бомби по нас, да си свалим щитовете и каските и да умрем ли?“, попита тогава Иванов.

В сряда служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков освободи административния секретар на МВР Бойко Славчев. Официалната причина е „придобито право на пенсия“.

Ден по-късно рокадите в МВР продължиха с назначаване на трима нови зам.-министри на вътрешните работи от страна на служебния премиер Стефан Янев – Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов.


ГЕРБ уличи назначенията на служебния кабинет във връзки с Васил Божков

Уволнена от БАИ, Десислава Трифонова се връща на щат в ДФ "Земеделие"

Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft

Почина Пако Хенто - почетен президент на "Реал" (Мадрид) и една от легендите на 20 век

Той е единственият играч, ставал клубен европейски шампион 6 пъти

МЗ опроверга Мангъров: В България няма доказан случай на връзка между ваксинация и смърт

Той заявяваше, че 564 души починали, защото се ваксинирали

Татяна Дончева няма да бъде обвинена за скандала с ИТН и "500К"

Данните срещу нея се оказаха "рехави"