Десислава Трифонова, която беше освободена като директор на Българската агенция за инвестициите след 6-месечен мандат, се е върнала в държавната администрация още днес.

Оказва се, че Трифонова пази щатно място в Държавен фонд "Земеделие" от три години насам.

"Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд "Земеделие". Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие", казва директорът на фонда Васил Грудев, цитиран от "Медиапул".

Длъжността й в ДФЗ е на експерт в дирекция "Договориране" по европейски проекти. Грудев казва, че тя е "помолена" да излезе в дълъг неплатен отпуск, но признава, че няма как да я задължи да не се връща на работа. През последните 3 години Трифонова е преминала на "командировки" в Министерството на финансите и в екипа на Марияна Николова в Министерски съвет, преди през ноември 2020 г. да влезе в управлението на Българската агенция за инвестиции.

В четвъртък 36-годишната Трифонова свика брифинг пред сградата на БАИ, за да се оплаче, че е била освободена без никакви мотиви от директорския си пост заради преназначението на Стамен Янев.

Янев беше ръководител на БАИ от 2015 до 2020 г., но прекъсна мандата си за кратко, за да стане зам.-министър на икономиката при Лъчезар Борисов (ГЕРБ).

Назначението му през 2015 г. е станало в кабинета "Борисов 2" от тогавашния министър Божидар Лукарски, по предложение на Движение "България на гражданите". Въпреки разпадането на коалицията на ГЕРБ и РБ, Янев остана на поста си и в третия кабинет на Бойко Борисов, а служебният министър Кирил Петков го преназначи обратно в агенцията за инвестиции.

Трифонова обвини Петков в реваншизъм, а Янев - в мутренско отношение заради това, че я изгонил от кабинета й при встъпването в длъжност.

В интервю за bTV тя се похвали с рекордно високо ниво на сертифицирани нови инвестиции в първото тримесечие на 2021 г., но стана ясно, че нито една от тях не е на привлечена чуждестранна компания. Трифонова обяви, че е водела преговори с потенциални инвеститори от САЩ и Южна Корея.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени