Десислава Трифонова, която беше освободена като директор на Българската агенция за инвестициите след 6-месечен мандат, се е върнала в държавната администрация още днес.

Оказва се, че Трифонова пази щатно място в Държавен фонд "Земеделие" от три години насам. 

"Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд "Земеделие". Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие", казва директорът на фонда Васил Грудев, цитиран от "Медиапул".

Длъжността й в ДФЗ е на експерт в дирекция "Договориране" по европейски проекти. Грудев казва, че тя е "помолена" да излезе в дълъг неплатен отпуск, но признава, че няма как да я задължи да не се връща на работа. През последните 3 години Трифонова е преминала на "командировки" в Министерството на финансите и в екипа на Марияна Николова в Министерски съвет, преди през ноември 2020 г. да влезе в управлението на Българската агенция за инвестиции.

В четвъртък 36-годишната Трифонова свика брифинг пред сградата на БАИ, за да се оплаче, че е била освободена без никакви мотиви от директорския си пост заради преназначението на Стамен Янев. 

Янев беше ръководител на БАИ от 2015 до 2020 г., но прекъсна мандата си за кратко, за да стане зам.-министър на икономиката при Лъчезар Борисов (ГЕРБ).

Назначението му през 2015 г. е станало в кабинета "Борисов 2" от тогавашния министър Божидар Лукарски, по предложение на Движение "България на гражданите".  Въпреки разпадането на коалицията на ГЕРБ и РБ, Янев остана на поста си и в третия кабинет на Бойко Борисов, а служебният министър Кирил Петков го преназначи обратно в агенцията за инвестиции. 

Трифонова обвини Петков в реваншизъм, а Янев - в мутренско отношение заради това, че я изгонил от кабинета й при встъпването в длъжност. 

В интервю за bTV тя се похвали с рекордно високо ниво на сертифицирани нови инвестиции в първото тримесечие на 2021 г., но стана ясно, че нито една от тях не е на привлечена чуждестранна компания. Трифонова обяви, че е водела преговори с потенциални инвеститори от САЩ и Южна Корея. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички