Столичният кмет Йорданка Фандъкова не се яви на изслушване в парламентарната комисия по ревизията, за да говори за финансовото състояние и другите проблеми на „Топлофикация София“. Според представители на общината – получените документи за заседанието не били подписани и не ставало ясно от кого идват и какво ще бъде обсъдено.

"Всички са разбрали какво ще се обсъжда днес, само Фандъкова не е разбрала", заяви председателят на комисията Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Комплексното разрешително на "Топлофикация" е нарушено, защото нормите за азотни окиси от производството й са по-високи от най-новите европейски изисквания. Това може да доведе до наказателна процедура срещу България от ЕК. Манолова обяви, че Столична община бездейства и от 1 октомври дружеството ще работи незаконно, а освен това ще събира от софиянци с 20% по-скъпо парно.

„Топлофикация“ дължи огромни суми на „Булгаргаз“ и ако не изплати част от дълга си, сметките ѝ могат да бъда запорирани.

Представителите на дружеството бяха подложени на критики от депутатите по време на заседанието на комисията по ревизия, както и от представители на потребителски организации. Манолова обяви, че „Топлофикация“ на практика е във фалит, защото продължава да трупа дългове – само за първите шест месеца на годината те са общо 92 милиона лева.

Дружеството дължи суми не само на „Булгаргаз“, но и на Българския енергиен холдинг, има и заем към Българската банка за развитие. Той обаче се обслужвал редовно, казаха от ръководството. Бил е изтеглен, за да се върнат пари на клиентите на дружеството, когато преди година бе намалена цената на газа от Русия.

Зам.-изпълнителният директор Иванка Попова заяви, че загубите се трупали заради поскъпването на газа. За годината се чакат загуби от около 167 милиона лева.

На заседанието Мая Манолова съобщи и за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция. По думите ѝ, Теодора Георгиева -  изпълнителен директор от българска страна на компанията "Ай Си Джи Би", която изгражда газовата връзка - е нанесла щети на държавата в размер на 22,5 милиона евро.

„Въпросната госпожа Теодора Георгиева има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока. Или откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева. Ние ще изпратим тези документи в прокуратурата“, каза председателят на комисията.

Част от депутатите поискаха Теодора Георгиева да бъде уволнена. Тя не присъстваше на заседанието.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности