Столичният кмет Йорданка Фандъкова не се яви на изслушване в парламентарната комисия по ревизията, за да говори за финансовото състояние и другите проблеми на „Топлофикация София“. Според представители на общината – получените документи за заседанието не били подписани и не ставало ясно от кого идват и какво ще бъде обсъдено.

"Всички са разбрали какво ще се обсъжда днес, само Фандъкова не е разбрала", заяви председателят на комисията Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Комплексното разрешително на "Топлофикация" е нарушено, защото нормите за азотни окиси от производството й са по-високи от най-новите европейски изисквания. Това може да доведе до наказателна процедура срещу България от ЕК. Манолова обяви, че Столична община бездейства и от 1 октомври дружеството ще работи незаконно, а освен това ще събира от софиянци с 20% по-скъпо парно.

„Топлофикация“ дължи огромни суми на „Булгаргаз“ и ако не изплати част от дълга си, сметките ѝ могат да бъда запорирани.

Представителите на дружеството бяха подложени на критики от депутатите по време на заседанието на комисията по ревизия, както и от представители на потребителски организации. Манолова обяви, че „Топлофикация“ на практика е във фалит, защото продължава да трупа дългове – само за първите шест месеца на годината те са общо 92 милиона лева.

Дружеството дължи суми не само на „Булгаргаз“, но и на Българския енергиен холдинг, има и заем към Българската банка за развитие. Той обаче се обслужвал редовно, казаха от ръководството. Бил е изтеглен, за да се върнат пари на клиентите на дружеството, когато преди година бе намалена цената на газа от Русия.

Зам.-изпълнителният директор Иванка Попова заяви, че загубите се трупали заради поскъпването на газа. За годината се чакат загуби от около 167 милиона лева.

На заседанието Мая Манолова съобщи и за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция. По думите ѝ, Теодора Георгиева -  изпълнителен директор от българска страна на компанията "Ай Си Джи Би", която изгражда газовата връзка - е нанесла щети на държавата в размер на 22,5 милиона евро.

„Въпросната госпожа Теодора Георгиева има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока. Или откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева. Ние ще изпратим тези документи в прокуратурата“, каза председателят на комисията.

Част от депутатите поискаха Теодора Георгиева да бъде уволнена. Тя не присъстваше на заседанието.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков