Фандъкова отказа да говори пред парламента за "почти фалиралата" "Топлофикация"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не се яви на изслушване в парламентарната комисия по ревизията, за да говори за финансовото състояние и другите проблеми на „Топлофикация София“. Според представители на общината – получените документи за заседанието не били подписани и не ставало ясно от кого идват и какво ще бъде обсъдено.

"Всички са разбрали какво ще се обсъжда днес, само Фандъкова не е разбрала", заяви председателят на комисията Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Комплексното разрешително на "Топлофикация" е нарушено, защото нормите за азотни окиси от производството й са по-високи от най-новите европейски изисквания. Това може да доведе до наказателна процедура срещу България от ЕК. Манолова обяви, че Столична община бездейства и от 1 октомври дружеството ще работи незаконно, а освен това ще събира от софиянци с 20% по-скъпо парно.

„Топлофикация“ дължи огромни суми на „Булгаргаз“ и ако не изплати част от дълга си, сметките ѝ могат да бъда запорирани.

Представителите на дружеството бяха подложени на критики от депутатите по време на заседанието на комисията по ревизия, както и от представители на потребителски организации. Манолова обяви, че „Топлофикация“ на практика е във фалит, защото продължава да трупа дългове – само за първите шест месеца на годината те са общо 92 милиона лева.

Дружеството дължи суми не само на „Булгаргаз“, но и на Българския енергиен холдинг, има и заем към Българската банка за развитие. Той обаче се обслужвал редовно, казаха от ръководството. Бил е изтеглен, за да се върнат пари на клиентите на дружеството, когато преди година бе намалена цената на газа от Русия.

Зам.-изпълнителният директор Иванка Попова заяви, че загубите се трупали заради поскъпването на газа. За годината се чакат загуби от около 167 милиона лева.

На заседанието Мая Манолова съобщи и за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция. По думите ѝ, Теодора Георгиева - изпълнителен директор от българска страна на компанията "Ай Си Джи Би", която изгражда газовата връзка - е нанесла щети на държавата в размер на 22,5 милиона евро.

„Въпросната госпожа Теодора Георгиева има месечна заплата от 10 555 лева за 2019 година, сега очевидно е по-висока. Или откакто е назначена преди девет години, тя е получила един милион лева. Ние ще изпратим тези документи в прокуратурата“, каза председателят на комисията.

Част от депутатите поискаха Теодора Георгиева да бъде уволнена. Тя не присъстваше на заседанието.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024