Фандъкова ще дава обяснения пред НС за състоянието на "Топлофикация София"

Народното събрание реши да покани на изслушване кмета на София Йорданка Фандъкова заради проблемите около "Топлофикация София".

Предложението беше направено от Мая Манолова, която обвини Столична община в бездействие по отношение на факта, че дружеството не изпълнява изискванията на комплексното разрешително за чистота на производството.

"Топлофикация ще работи незаконно от 1 октомври. Топлофикация е задлъжняла до степен, до която е пред фактически фалит. Топлофикация ще събира от столичани с близо 20% по-скъпо парно. Всички тези въпроси не ви интересуват, уважаеми колеги - какво се случва в София", каза Манолова, упреквайки депутатите от ГЕРБ за това, че са подали възражение срещу извикването на Фандъкова в пленарна зала.

В крайна сметка предложението й беше прието със 142 гласа "За", 58 "против" и 6 въздържали се. На изслушването в петък се очаква да присъстват и председателят на СОС Елен Герджиков, както и изпълнителният директор на "Топлофикация" Александър Александров.

Преди седмица директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов предупреди, че сметките на „Топлофикация София“ могат да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати част от дълга си към държавната компания.

Комплексното разрешително на "Топлофикация" също е нарушено, защото нормите за азотни окиси от производството й са по-високи от най-новите европейски изисквания. Това може да доведе до наказателна процедура срещу България от ЕК.

"Булгаргаз" заплаши да запорира сметки на "Топлофикация София"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024