Фандъкова забрани протест на палестинска организация в София Снимка: © Unsplash

Столична община е забранила провеждането на шествие в подкрепа на Палестина в София.

Организаторите му са "Палестински комитет в защита на Йерусалим", които са поискали да проведат протеста си между 16 и 18:30 ч. с начален пункт пред НДК.

Въз основа на становища на ДАНС и СДВР обаче Йорданка Фандъкова е издала заповед за забрана на шествието на основание Закона за събранията, митингите и манифестациите, съобщават от Столична община пред БТА.

Решението идва на фона на серия от ограничителни мерки, които европейските правителства предприеха през последните дни заради опасения от провокации към насилие от привърженици на "Хамас" срещу еврейските общности.

От СДВР съобщават пред БТА, че имат информация, че се организира подобно събитие и ще отговарят за охраната на обществения ред.

Прокуратурата също публикува предупреждение във връзка със зачестили случаи на език на омразата след избухването на войната между Изрел и "Хамас", като казва, че "ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите".

"Всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната", напомнят от прокуратурата.

"Органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления", пише още в съобщението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024