Златиста коричка, поръсена със захар, мека като памук сърцевина… и аромат, на който трудно може да се устои. Козунакът е задължителна част от празничната трапеза за Великден - той внася топлина и уют във всеки дом, а в пекарните „Хляб за живот“ са готови с предложения за всеки вкус.
„Нашите козунаци са приготвени от качествени продукти. Залагаме на качествено прясно мляко, яйца, брашно и много любов. Клиентите ни могат да опитат козунак с квас, без добавена мая, а за феновете на традиционното предлагаме и козунаци с мая“, разказва Любен Славов, технолог в пекарни „Хляб за живот“ в супермаркети „Фантастико“.
Процесът по подготовката е дълъг, но крайният резултат си заслужава.
„От замесване до изпичането, приготвянето на козунака с квас ни отнема от 24 до 32 часа. Тестото се замесва рано сутрин, почива 8 часа, след това го оформяме на плитки и го оставяме да престои - правилната ферментация е от ключово значение. Намазваме с яйце, поръсваме със захар и печем. При козунака с мая процесът отнема до 2 часа с изпичането, тъй като ферментацията е много по-бърза“, посочва майсторът пекар.
За да бъде козунакът като от едно време не е достатъчна само правилната техника на омесване на тестото - важно е и качеството на съставките.
„От А до Я козунаците ги приготвяме ръчно, затова са толкова неустоими и на вид, и на вкус. Използваме единствено суровини без консерванти, влагаме любов и внимание в това, което правим. Правилните пропорции нa продуктите в един козунак също са от особена важност, за да го направим истински вкусен“, споделя Любен.
За поредна година майсторите пекари от „Хляб за живот“ са се постарали да задоволят желанията на своите клиенти. В пекарните можете да намерите от класически козунаци до такива със стафиди, локум или орехи.
„Мотивира ни търсенето на клиентите и желанието ни да предложим най-доброто на пазара. Клиентите ни са все по-взискателни и търсят уникалния вкус от „онова време“ в миналото, когато се редяхме на пекарни за топъл истински хляб или козунак. Това ни кара да инвестираме в пекарните си много старание и ресурс, за да можем да надскачаме себе си и да се конкурираме с всяка една хлебопекарна на пазара, макар че „Хляб за живот“ не е самостоятелен обект, а част от някои от нашите супермаркети“, посочва Камелия Спасова, търговски директор във „Фантастико“.
Освен ръчно приготвените козунаци на място, търговската верига има и още много козуначени предложения за празника.
„За Великден ще предложим на клиентите си козунаци не само от пекарната ни „Хляб за живот“. Ще предложим и такива, които печем в обектите ни, но идват от доставчици, доказали се с качеството си на производство. И за да може да обхванем цялата гама от великденски печива, ще предлагаме и пакетирани козунаци, които се доставят всекидневно от наши партньори. Всички козунаци, които ще продаваме са 30 вида, а вкусовете са всякакви - от класически със стафиди или локум до пълнежи като шоколад, боровинка или поръска от бадем“, допълва още търговският директор.
Козунаците и други сладки изкушения ви очакват в супермаркети „Фантастико“, за да направите празника си още по-приятен.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: