Феноменът GameStop става филм: Как Давид победи Голиат на фондовата борса Снимка: © Getty Images

До преди година и половина името "GameStop" беше известно предимно на гейминг феновете с носталгия по старата верига магазини за игри, основана през 80-те.

Днес компанията е световен феномен - не благодарение на бизнеса си, а заради група малки инвеститори, които успяха да доведат до фалит големите борсови играчи, опитали се да унищожат акциите ѝ.

Това е и историята в новия филм "Dumb Money", в който ще участват актьори като Пийт Дейвидсън, Пол Дано, Шайлийн Удли, Сет Роугън, Дейн Дехаан, Винсент Д'Онофрио и др.

В една от главните роли ще влезе и Миха'ла Херълд, която изгра с образа си на безцеремонен инвестиционен банкер в лондонски фонд в страхотния сериал на HBO "Industry".

Михала Херълд и Пийт Дейвидсън за последно се снимаха заедно в "Bodies, Bodies, Bodies" заедно с Мария Бакалова.

Филмът за GameStop, който вече започва да се снима, е създаден по книгата "The Antisocial Network" от Бен Мезрич от 2021 г. - написана непосредствено след събитията, довели до огромния интерес към темата.

Неговата книга "The Accidental Billionaires", посветена на създаването на Facebook, беше адаптирана през 2010 г. от режисьора и сценарист Арън Соркин в известния филм "The Social Network" - оттам идва и играта на думи в заглавието на Мезрич.

Всичко започна в началото на 2021 г., когато акциите на иначе слабо представящата се компания GameStop поскъпнаха с над 1500%. Причината: множество индивидуални инвеститори решиха да отмъстят на брокерите от няколко големи хедж фонда, заложили на "къси позиции" срещу веригата магазини за видео игри.

Началото на координираната акция беше дадено в подфорума r/wallstreetbets на Reddit, в който хора без професионална финансова подготовка обсъждат инвестиции в акции с висок риск.

Филмът "Dumb Money" обещава да разкаже как тази група от аматьори, които нямат друга връзка помежду си, успяват да смачкат един от най-големите хедж фондове на Уол Стрийт - поне за кратко.

През лятото на 2022 г. Melvin Capital обяви, че ще прекрати дейност в резултат на огромните загуби заради атаката на малките инвеститори - само през януари миналата година те са изгубили 6,8 млрд. долара вследствие на залога си срещу GameStop.

Citron Research, които също бяха залагали на къси позиции, бяха накарани да излязат от сделката и да сложат край на нюзлетъра си за инвеститори, които търсят печалба от фалиращи акции.

Напливът от хора, желаещи да се включат в манията GameStop през януари и февруари 2021 г., доведе и до срив на мобилното приложение за борсова търговия Robinhood на българския предприемач Влад Тенев.

"Архитектите на Robinhood" са сред източниците, на които стъпва и историята на Бен Мезрич за GameStop - включително разкази на хора от групата WallStreetBets, от самата компания GameStop, от Melvin Capital и др.


Майкъл Бъри: Гениалният акционер в GameStop, който направи пари от Световната финансова криза

Сривът на Robinhood: Когато борсата спря да работи за 10 млн. клиенти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024