Феновете на "Ман Юнайтед" поставиха ултиматум на собствениците: Искат управлението в свои ръце Снимка: © Getty Images

Тръстът на привържениците на „Манчестър Юнайтед“ представи план с четири изисквания пред американските собственици Джоел и Аврам Глейзър и им даде ултиматум да отговорят до петък. Феновете предлагат част от управлението да премине в техни ръце, а ако се появи оферта за продажба на клуба, притежателите на мажоритарния пакет акции да не я отхвърлят.

Привържениците написаха отворено писмо до фамилия Глейзър само ден след като нахлуха на терена на „Олд Трафорд“ и отложиха дербито срещу „Ливърпул“. Проявата им беше знак на протест срещу американците заради включването на „Юнайтед“ в провалилия се турнир европейска Суперлига. Това обаче беше само поводът, а причините се крият в неадекватното управление на 20-кратните шампиони от страна на Глейзър, твърдят феновете.

Фенове на "Ман Юнайтед" нахлуха на терена и отложиха дербито с "Ливърпул"

"След вчерашните събития вярваме, че вашето внимание е насочено напълно към въпроса какво ще се случи в "Манчестър Юнайтед", пишат от тръста на привържениците в писмо до Джоел Глейзър.

„Искаме да стане ясно, че никой не желае случилото се вчера на "Олд Трафорд" да се превърне в редовно събитие. Ние сме футболни фенове и искаме да подкрепяме нашия отбор. Не желаем да прекарваме почивните си дни, протестирайки пред стадиона. Това, което се случи, беше кулминация на 16 години, в които вашето семейство като собственик на клуба ни докара до дългове и западане. Повече от всякога се чувстваме игнорирани. В тези 16 години нито един от членовете на фамилия Глейзър не благоволи да проведе разговор с нас - тръста на привържениците. Мнозинството от хилядите присъстващи на протеста изразиха своя глас мирно. Подкрепяме правото на феновете да протестират в рамките на закона и не оправдаваме актове на насилие", пише още в позицията на привържениците.

Те твърдят, че никой не иска настоящата ситуация да продължава, затова са изработили план с 4 точки, свързан със структурата на клуба и бъдещето на „червените дяволи“. Феновете искат Глейзър да разгледат предложения от британското правителство нов модел на управление на клубовете, който да даде по-голям глас на привържениците при вземането на решения. „Това е възможност да се ребалансира настоящата собственост в полза на феновете“, твърди тръстът.

Преди дни правителството на Великобритания обяви, че ще обмисли промени в начина, по се управляват английските футболни отбори. Управляващите ще разгледат дали могат да се направят промени в структурата, които да връчат част от отговорността на феновете. По подобен модел работят германските клубове, където привържениците са собственици на 50%+1 от акциите, тоест пълният контрол при вземането на решения е в техни ръце.

Именно поради тази причина големите грандове „Байерн“ и „Борусия“ (Дортмунд) не се включиха в проекта за Суперлигата, срещу който се обявиха почти всички футболни привърженици по света. Масови протести имаше най-вече в Англия – в „Арсенал“, „Челси“, „Ливърпул“ и „Юнайтед“. Затова английските тимове първи се оттеглиха от революционния шампионат и проектът за момента е замразен.

Втората точка от плана на феновете на „червените дяволи“ е назначаване на независими директори в ръководството, чиято единствена цел да е защита на интересите на клуба.

Като трето предложение те казват, че трябва собствениците да работят с тръста на привържениците, за да внедрят акционерна схема, достъпна за всички, и в която акционерите да имат същите права при вземането на решения като фамилия Глейзър.

„Ако има апетит сред феновете, трябва да приемете и да не оказвте съпротива на това делът на Глейзър в клуба да бъде намален или изцяло изкупен“, пишат от тръста на „червените дяволи“.

„Съгласете се на консултации с притежателите на сезонни билети за всички съществени промени, засягащи бъдещето на нашия клуб, включително и турнирите, в които участваме. Изискваме отговор на плана публично и писмено до петък. Това е единственият начин да преодолеем този проблем. Съветваме ви да го направите“, пише в четвъртата точка от писмото.

Джоел и Аврам Глейзър купиха "Юнайтед" през 2005 г. срещу 790 млн. паунда. След като те обявиха, че тимът ще участва в Суперлигата, а Джоел ще е вицепрезидент на надпреварата, феновете организираха и протест на клубната база Карингтън. Собствениците се извиниха на привържениците с отворено писмо, но това не спря демонстрациите им, ескалирали в неделя на "Олд Трафорд" и пред хотел "Лаури", където тимът на Оле Гунар Солскяер се събира преди мачовете.

Недоволството на феновете на „червените дяволи“ срещу семейство Глейзър датира от няколко години, още когато сър Алекс Фъргюсън беше мениджър. „Юнайтед“ няма титла на Англия от 2013 г. – последната година от треньорската кариера на легендарния шотландец.


Новият филм за сър Алекс Фъргюсън: "Бях на ръба на смъртта, страхувах се да не загубя паметта си"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024