Професионални футболисти заплашват FIFA със стачка заради натоварения им график Снимка: © Getty Images

Ръководният орган на Международната футболна федерация (FIFA) е бил предупреден, че професионалните футболисти са готови да стачкуват, ако продължат да бъдат претоварвани.

Главният изпълнителен директор на Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) Махета Моланго смята, че играчите вече са в точка на пречупване. Това е заради претоварения график на футболистите особено във връзка с предложеното разширено Световно клубно първенство за с 32 отбора от следващото лято.

Организацията призовава за спешни действия относно това.

"Много футболисти са на предела. Някои са готови да стачкуват, нямат време за почивка. Юрген Клоп и Пеп Гуардиола също повдигнаха въпроса", каза Моланго, визитайки съответно германския футболен мениджър и настоящия старши треньор на "Манчестър Сити".

PFA е готова да предприеме дори съдебни действия и проучва възможностите за това във връзка с нарастващия брой мачове във футболния календар.

Заедно с PFA през май други две организации - Fifpro и Асоциацията на световните лиги (WLA), в която влиза и Висшата лига, изпратиха писмо до FIFA, в което заплашиха със съдебни действия, ако тя продължи с плановете си за провеждане на Световно клубно първенство с 32 отбора в края на следващия сезон.

В писмо, адресирано до президента на международната спортна организация Джани Инфантино и генералния секретар Матиас Графстрьом, те посочват, че ако FIFA е решила да разширява свои собствени състезания, то някои други трябва да бъдат променени. В него пише, че това носи тежест на спортистите и засяга тяхното благосъстояние.

Спортната редакция на BBC News цитира скорошно проучване, което изследва стреса, над който са подложени младите футболисти. В него е проследен пример с играча на "Реал Мадрид Джуд Белингам и броя минути, които той е прекарал в мачове преди да навърши 21 години.

20-годишният оолузащитник е изиграл 18 486 минути в кариерата си, в сравнение с 3929-те минути на Дейвид Бекъм и 6987-те минути на Франк Лампард на същата възраст. Президентът на Fifpro за Европа Дейвид Териер също предупреди, че спортистите в тази сфера са претоварени физически и психически и настоя графикът им да бъде променен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024