След LGBTQ+ скандала на Мондиала: ФИФА забрани шарените екипи на Белгия Снимка: © Getty

В навечерието на първия си мач на Мондиал 2022, отборът на Белгия получи втора лоша новина от ФИФА.

От футболната асоциация забраниха използването на тренировъчния екип на белгийците без да изтъкват причина освен това, че тениските не отговарят на изискванията на ФИФА.

Решението вероятно се свързва с шарените екипи, които се асоциират с цветовете на дъгата - символ на LGBTQ+ общността.

Най-новата забрана на ФИФА предизвика остра реакция на белгийския тим срещу ФИФА:

"Факт е, че всички ние не можем да живеем с отношението на ФИФА. Твърдостта на ФИФА е шокираща. Трябва да анализираме много критично отношенията си. Имаме нужда от ФИФА, но те също имат нужда от нас. Ще видим в бъдеще как ще продължим", коментира изпълнителният директор на футболната асоциация на Белгия Петер Босарт.

Припомняме, че 8 футболни асоциации от участниците в Мондиала, сред които беше и Белгия, се обявиха в подкрепа на хората с различна сексуалност и поискаха да носят капитански ленти с надпис One love.

Желанието им обаче беше попарено от ФИФА със заплаха за тежки глоби и жълти картони за капитаните.

Позицията на футболната асоциация бе посрещната с недоволство от асоциациите, като седем от тях се обединиха с обща позиция по темата, като все пак казаха, че ще се съобразят. По-късно обаче от германския футболен съюз обявиха, че ФИФА им оказвали натиск.

"Директорът на турнира е посетил англичаните и им е казал, че ще има големи наказания, без да уточнява какви ще бъдат те. Да, не можем да носим символа, но продължаваме да подкрепяме неговото послание. Германският футболен съюз е във фундаментална опозиция на ФИФА", каза медийният координатор на съюза Щефен Зимон.

По-късно белгийците получиха забрана да играят с резервния си бял екип заради напис "Love" на яката. Според футболната асоциация на Белгия надписът няма нищо общо с каузата One Love, а е заради със спонсорски договор с adidas и музикалния фестивал Tomorrowland. ФИФА се мотивираха, че причината не е думата Love, а връзката с несвързан с турнира спонсор, какъвто е Tomorrowland.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024