Най-голямата тютюнева компания в света "Филип Морис Интернешънъл" (ФМИ) е придобила американската OtiTopic – фирма, която разработва медикаменти чрез инхалиране. OtiTopic е известна със своя иновативен медикамент за лечение на остър миокарден инфаркт, който съдържа ацетилсалицилова киселина и се приема чрез инхалация.

Сделката е поредна крачка от страна на "Филип Морис Интернешънъл" за разширяване портфолиото на компанията по линия на терапевтични продукти, несвързани с тютюн и никотин.

В момента лекарството на OtiTopic за лечение на остър миокарден инфаркт е в последен стадий на изпитване. Ако бъде одобрена, тази терапия може да отговори на важна и все още незадоволена потребност на милиони хора по света със среден или висок риск от миокарден инфаркт, посочват специалистите.

"Филип Морис Интернешънъл"  купи компания, разработваща ацетилсалицилова киселина за инхалиране - Яцек Олчак„Ние имаме експертни познания в научните изследвания от световна класа, в разработването и търговската реализация на устройства за аеролизация и инхалация и можем да ускорим излизането на този вълнуващ продукт на пазара,“ коментира Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на компанията.

Това придобиване е част от стратегическия план на ФМИ да приложи своите експертни познания, научно ноу-хау и способности в областта на продукти с инхалация, за да разшири продуктовото си портфолио и с терапевтични средства, несвързани с никотин, но приемани чрез инхалация.

Очаква се патентованата терапия с ацетилсалицилова киселина, която е под формата на сух прах и може да се приема самостоятелно от пациента посредством вдишване на аерозол, да премине клиничните изпитвания и да бъде представена на Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) за разрешение през 2022 г.

Първоначалните резултати от клиничните изпитвания на медикамента, патентовано с името ASPRIHALE® сочат, че ефектът на ацетилсалицилова киселина за инхалация е значително по-бърз – 2 минути в сравнение с 20 минути при филмираните таблетки аспирин за дъвчене.

Тази скорост е без прецедент и има значителен потенциал да подобри значително състоянието при пациенти, при които има риск от сърдечен удар, сочи още медицинската статистика.

„С тази форма на ацетилсалицилова киселина, приемана чрез инхалация, OtiTopic разработи терапия, който обещава много по-бърз ефект в сравнение с приемана през устата ацетилсалициловата киселина“, обяснява Хорхе Инсуасти, главен директор в ресор природни науки на ФМИ.

„Само в САЩ на всеки 40 секунди един човек получава сърдечен удар“, посочва експертът.
„С придобиването на OtiTopic Филип Морис Интернешънъл се стреми да реализира планираната програма за регистрация на медикамента ASPRIHALE® и да се пусне на пазара този важен лекарствен продукт, който отговаря на една незадоволена медицинска потребност за клинично състояние, при което всяка секунда е от значение.“

„Тази сделка съответства и на целите на OtiTopic да се отключи една според нас значителна възможност в научната област, свързана с лекарствените средства, приемани чрез инхалация,“ допълва Камбиз Ядиди, главен изпълнителен директор на OtiTopic. Сделката ще ускори процеса по подаване на документацията за медикамента в Американската агенция за храните и лекарствата (FDA), така че хората с висок риск от миокарден инфаркт да имат достъп до иновативна терапия.

"Филип Морис Интернешънъл" инвестира над 8 млрд. долара в научноизследователски проекти. Визията на ФМИ за разширяване на дейността отвъд никотина е част от по-голяма трансформация.

Науката, технологиите и устойчивото развитие са централен елемент от бъдещето на компанията, която в последните години се фокусира върху продукти и решения, подобряващи качествето на живот, изпълнявайки най-строгите регулаторни изисквания – един от примерите е безпрецедентното решение на FDA през 2020 г. на системата за нагряване на тютюн IQOS като тютюнево изделие с модифициран риск, признавайки го за продукт с намалена експозиция и алтернатива на цигарите, подходяща за промоция на общественото здраве.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023