Филм с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар" Снимка: © Национален филмов център

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Триумф" ще е българското предложение за номинация за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Оскар". Това е решението на комисията в Националния филмов център.

Продукцията, осъществена в сътрудничество между България и Гърция, е избрана като официалното предложение на страната единодушно с 5:0 гласа "за".

В главната роля на "Триумф" е Мария Бакалова - първата българска актриса, номинирана някога за "Оскар". В актьорския състав са още Маргита Гошева, Юлиан Вергов, Юлиан Костов, Станислав Ганчев, Иван Савов.

"Триумф" е описван като военна сатира, вдъхновена от добре познати и реални събития от 90-те години на миналия век. Действието се развива след падането на комунизма в България. Оперативна група, съставена от високопоставени офицери от българската армия и ръководена от ясновидка, се впуска в свръхсекретна военна операция в малкото село Царичина, за да открие мистериозен артефакт.

Премиерата на филма тепърва предстои. Той ще направи своя дебют в рамките на кино фестивала в Торонто, който започва на 5 септември. Към момента няма дата за официалното му пускане в киносалоните.

Проектът е реализиран чрез продуцентската къща на Кристалина Грозева и Петър Вълчанов, които са режисьори и сценаристи. Те си сътрудничат с още няколко партньори, сред които продуцентската къща на Бакалова и Юлиян Костов - "Five Oceans", Гръцкия филмов център, БНТ и Гръцката национална телевизия.

Грозева и Вълчанов всъщност имат ключова роля за успеха на Мария Бакалова. Двамата водещи режисьори са преподаватели по филмова актьорска игра в НАТФИЗ, а Бакалова е била тяхна студентка.

Последният проект на Грозева и Вълчанов е филмът "Бащата", където отново участва Бакалова. Той беше избран за българската номинация за "Оскар" в категорията за най-добър международен филм през 2021 г., но не успя да получи официална номинация от Американската филмова академия.

На последните награди "Оскар" тази година България предложи филма на Стефан Командарев "Уроците на Блага" да се бори за най-добър чуждоезичен филм. Въпреки че холивудски издания даваха шансове филмът да вземе номинация в крайна сметка това не се случи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024