Филмът „φ1.618“ на Теодор Ушев бе отличен със „Златна палма“ на кинофестивала в Бевърли Хилс

Филмът „φ1.618“ на Теодор Ушев бе отличен с награда „Златна палма“ на кинофестивала в Бевърли Хилс снощи. Новината идва паралелно с предизвикалото недоумение участие на филма в селекцията на Московския филмов фестивал, на който българинът вчера се включи с провокативно видеообръщение.

„OMG!!!!OMG!!!! Голямата награда „Златна палма“ на филмовия фестивал в Бевърли Хилс през 2023 г. се присъжда на „φ1.618“ Плача!“, написа режисьорът в профила си във Facebook по повод наградата в САЩ.

Създаден през 2001 г., филмовият фестивал в Бевърли Хилс се смята за един от най-ексклузивните и влиятелните в световен мащаб. Форумът посреща над 44 000 посетители годишно. Той свързва новаторския талант на изгряващи режисьори и запознава общността с последните иновации в областта на киното. Идеята му е да обедини днешните пионери в киното с богатото кинематографично наследство на Бевърли Хилс.

„φ1.618“ е първият пълнометражен игрален филм на световноизвестния аниматор Теодор Ушев. Той е копродукция между България и Канада. Излезе през 2022 г. и вече бе прожектиран у нас. Дебютната 96-минутна кино лента на Ушев е базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров – автор на „Дзифт“ и „Цинкограф“, които също са екранизирани. Главните роли в дистопията са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова.

Събитията се развиват в далечното бъдеще, в което биологически съвършените хора, био-титаните, се готвят да напуснат Земята. Тъй като те са безсмъртни, женският пол се оказва ненужен и се планира в Космоса да бъде отнесена само мостра на жена. Главните герои Криптон и Гаргара се впускат в серия от приключения, изобразяващи борбата между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Наградата в САЩ идва на фона на шумно обсъжданата селекция на „φ1.618“ на Московския филмов фестивал, на който Ушев призна, че сам е решил да участва. По време на пресконференцията след края на надпреварата режисьорът се включи с видеобръщение, което според официалната Facebook страница на филма, е предизвикало гробна тишина в залата.

„Войната убива вашето изкуство!“, обърна се Теодор Ушев към присъстващите в Москва.

Те са против войната на Путин, но творчеството им отива в Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024