Те са против войната на Путин, но творчеството им отива в Русия

Двама български творци и един издател, които от началото на войната на Русия в Украйна са твърдо на страната на Украйна и против режима на Владимир Путин, изненадаха с новини около работата си.

Това са писателят Георги Господинов, издателят му Манол Пейков и художникът Теодор Ушев. Този месец те стъпват на руския културен терен.

Романът "Времеубежище" на Господинов вече е преведен на руски език и се продава в Русия на фона на това, че десетки световни издателства и писатели напуснаха руския пазар заради инвазията. Други, разбира се, не го направиха. Стотици руски интелектуалци бяха или арестувани, или принудени да напуснат страната заради антивоенните си позиции, които могат да им донесат репресии и затвор. Част от книгите на противници на Путин са белязани в книжарниците като съдържание от "чуждестранен агент" - в случай че изобщо могат да се намерят.

Това е поредният превод на книгата, за която Господинов получи номинация за наградата "Букър".

Българското издателство на Господинов е "Жанет 45" на Манол Пейков - настоящият депутат от ПП-ДБ, който прави впечатляващи благотворителни акции в полза на Украйна - от изпращане на генератори за ток заради постоянните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на нападнатата страна, през купуване на лекарства и друга хуманитарна помощ до изпращане на книги за Болград - град, населен с етнически българи. Последната кампания на Пейков е за събиране на пари за покупка на дронове и носилки за фронта.

Новината, че романът ще излезе на руски език, бе обявена официално от "Жанет 45" още на 5 април.

Пред "Свободна Европа" и Господинов, и Пейков не отговарят кога точно е бил подписан договорът за издаване на "Времеубежище" в Русия - преди или след началото на войната. И двамата не виждат проблем с участието на книгата на руския пазар, а авторът казва, че романът му е антипутиновски и по-скоро се притеснява за руските издатели. Става въпрос за малко издателство със седалище в Санкт Петербург. Пейков казва пред медията, че въпросът за договора с руското издателство му звучи "русофобски", а "Русия е страна със столетна история, огромна територия и огромно влияние в света".

Затова, по думите му, "ако по някакъв начин ние имаме шанс да променим нещата, то е най-вече чрез бавна и трудна промяна на мисленето". Това, според издателя, минава през литература и изкуството.

Самият Господинов преди дни публикува остро есе срещу Путин и войната му в Украйна в британския вестник Guardian.

Вторият творец, чиято работа се появява в Русия през април, е режисьорът и аниматор Теодор Ушев. Той е автор на плакати за първите масови протести в подкрепа на Украйна и срещу Русия, които се провеждаха в София и други големи градове от началото на инвазията. Първият игрален филм на режисьора - "φ1.618", излезе през 2022 г. Той беше прожектиран у нас, като участва и спечели награди и одобрение на не един международен фестивал. Продукцията е съвместно с Канада.

Тя обаче е част и от конкурсната програма на тазгодишното издание на Московския международен кинофестивал, става ясно от сайта му. Събитието се провежда от десетилетия - първото му издание е още през 1935 г. В годините са участвали най-известните световни звезди на киното.От 2000 г. насам негов директор е руският режисьор Никита Михалков. Той е твърдо на страната на Путин, кремълския режим и защитава т.нар. "специална военна операция", както Москва нарича войната, която започна в Украйна. Самият фестивал е спонсориран и организиран от Кремъл - по-точно от руското Министерство на културата, видно отново от сайта му.

Тази година някога масовото звездно и международно участие практически го няма. И причината е ясна - войната. Сред 12-те ленти в селекцията преобладават руските, а освен тях има сръбски, латиноамерикански, китайски, бангладешки и една съвместна продукция на Румъния и Франция, което е и единственото друго участие на представители на ЕС.

Дни след като се разбра за селекцията на лентата в конкурсната програма, Ушев обясни с дълга публикация във Фейсбук, че решението за участие е лично негово. В бележка под линия авторът отбелязва, че текстът е със съкращения и изрично пише, че не може да се ползва от медии - освен при поискано и получено разрешение.

Прожекцията на филма му в Русия е на 24 април, а по думите на Ушев, на 28 април той ще публикува цялото си писмо, заедно с втората част. От написаното не става ясно защо обяснението трябва да изчака дотогава. Режисьорът обаче декларира, че нито той, нито някой от екипа му ще вземе руски пари от участието във фестивала, в това число за режийни в Москва.

На този етап отговорът на въпроса каква е мотивацията на Ушев за участието му в конкурса на Михалков е в сферата на предположенията. Потребители в социалните мрежи допускат, че може би зад историята с филма на известния аниматор има замисъл. Други просто недоумяват.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024