Нинова се скара с Кошлуков за филма "Ботев" и му обеща одит за законосъобразност на БНТ

Филмът на Максим Генчев - "Ботев", успя да скара лидерката на БСП Корнелия Нинов и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Това се случи в парламентарната комисия по култура, в която Кошлуков беше изслушан, за да обясни участието на обществената телевизия в проекта. Дебатите обаче прераснаха в разгорещени спорове, заплахи за одит и спекулации за актьорската кариера на дъщерята на президента Румен Радев.

Нинова поиска отговори от Кошлуков за възникналото "обществено напрежение" около последния филм на Генчев, който беше излъчен в понеделник по БНТ и си навлече редица критики от зрителите. Лидерката на БСП настоя Кошлуков да обясни защо Българската национална телевизия харчи парите на гражданите, които "не заслужават да гледат това унижение към Ботев".

Вместо да отговори на въпроса ѝ, генералният директор предпочете да се похвали за добре свършената от него работа, като започна да изрежда предстоящите български сериали в ефира на БНТ и проведените под негово ръководство две филмови сесии.

Относно критиките срещу "Ботев", Кошлуков призна, че не харесва филма, въпреки че телевизията е отделила 100 хил. лв., за да подпомогне продукцията на Генчев. Финансовата помощ от БНТ е 30% от целия бюджет и е била за постпродукцията. Телевизията е получила суров заснет материал.

От своя страна Нинова се възмути от участието на обществената телевизия в проекта и изтъкна, че той не отразява правилно националните културни ценности - нещо, което БНТ е длъжна да осигурява по закон. Кошлуков обаче отхвърли възраженията ѝ, като се опита да сравни "Ботев" със сериала "Под прикритие" и да покаже как обществената телевизия "има филм за всичко":

"Не може всеки филм да е шедьовър или за национални ценности. То и "Под Прикритие" не е национална културна ценност. Всичко е драг дилъри и проститутки - ама и такива филми се правят".

Лидерката на БСП определи думите на генералния директор като неуместни и веднага след това обяви, че смята да внесе проект за решение в парламента, с което Сметната палата да направи одит за законосъобразност за средствата на БНТ за 2021 и 2022 г. Според Нинова последната проверка в БНТ, извършвана от Сметната палата е правена едва през 2014-2015 г.

Комисия по култура и медии - 5 януари

”Виждам че смятате за нормално парите на данъкоплатцците да отиват за филми, които унижават българското достойнство чрез образа на Ботев. И за вас това е нормално, защото се финансирали и други филми, които се отнасяли и за друго”, каза тя.

"Хиляди левове дават за това безумие и той дошъл тук да се подиграва и да казва: "Ами ние финансираме филми с проститутки". Това може ли да е генерален директор на БНТ и да се държи така в Народното събрание и с Ботев", допълни Нинова по адрес на Кошлуков.

Той и отвърна с твърденията, че в БНТ редовно се правят одити и последният такъв е приключил през декември. А Нинова контрира, че става дума не за годишен одит, а за такъв по целесъобразност на обществените поръчки и други разходи.

Дъщерята на президента

Полемики в комисията по култура имаше и около друг филм на режисьора Максим Генчев - “1349” по повестта на Иван Вазов “Иван Александър”. Филмът спечели субсидия за кинопроизводство от БНТ през 2022 г. и все още е в подготовка. Той обаче привлече общественото внимание, след като в медиите се появи информация, че в главната роля ще бъде дъщерята на президента Румен Радев - Дарина Радева.

Нинова искаше да изясни и този въпрос, като допусна, че участието на Радева във филм от БНТ може да представлява конфликт на интереси. А Кошлуков иронизира запитването ѝ, като и отговори така:

“Дали президентската дъщеря участва във филм на БНТ? Да, президентската дъщеря участва във филм на БНТ. И мога да ви кажа защо - защото съпругата на президента почина. Другата му дъщеря почина. Самият президент почина и само тази остана в семейството. Затова я включихме във филма. Нямаше друг. Затова във филма за Жельо Желев участва Станка Желева, нямаме други дъщери".

Думите му предизвикаха реакции в залата и нови забележки, че проявява неуважение към Народното събрание.

Дебатите обаче продължиха. Депутатите започнаха да разискват темите за филмовия процес и дали има възможност Кошлуков да осигурява сериали с дъщерята на президента Радев срещу това той да остане на ръководния пост в БНТ с помощта на членовете на СЕМ, избрани от квотата на президента. Всъщност информацията за дъщерята на Радев е от самия режисьор Максим Генчев.

Кошлуков напълно отхвърли тези твърдения. Той първо каза, че Дарина Радева изобщо няма да участва в новата продукция на Генчев и определи тази информация като "клюки и лъжи". Директорът на БНТ изтъкна още, че няма никакъв начин да знае кои актьори ще играят във филма преди той да бъде избран от комисията.

"Когато една продукция има кандидат тя дава сценарий и режисьорска експликация. След като я одобри комисията на конкурса, се провежда кастинг. На кастингите участва БНТ. Не може някой да дойде да каже Руслан Маинов ще играе Ботев. Ние гледаме, така че няка как", обясни той.

е правете такива внушения. Да не тиражираме клюките на жълтите медии, че дъщерята на президента участва. Просто не е възможно дори и да поиска - няма как да стане", допълни още Кошлуков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024